Avertizările transmise prin sistemul Ro-Alert i-au scos din minți pe brașoveni, care s-au arătat extrem de nemulțumiți de numărul mare de mesaje prin care le este semnalată prezența urșilor. Aceștia nu pot alege să se ”dezaboneze”, iar reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Brașov își asumă ”înjurăturile” cetățenilor, întrucât vorbim de salvarea de vieți.
În cadrul unei conferințe de presă , lt. col. Liviu Marciu, șef al ISU Brașov, a precizat că instituția își ”asumă toate înjurăturile” primite de la oameni.
Citește și: Sat din Mureș terorizat de urși! Cum se comportă animalele în preajma oamenilor
"Din păcate, ştim că deranjăm cu aceste mesaje, iar în ultima perioadă am primit foarte multe nemulţumiri din partea cetăţenilor, însă acestea sunt destinate salvării de vieţi. (...) ISU va da aceste alerte ori de câte ori va fi nevoie, în speranţa că vom salva, de fiecare dată, cel puţin o viaţă. Ştiţi foarte bine ce s-a întâmplat la Mureş sau în judeţul nostru, când acei urşi nu au fost văzuţi şi nu s-au dat aceste alerte. Din păcate, un om se află în spital, iar un altul a murit. Drept urmare, ISU va trimite aceste alerte, indiferent că vom deraja cetăţenii municipiului Braşov, mai ales în zona cartierului Răcădău. Trebuie să ne gândim că, totuşi, sunt oameni care se întorc noaptea de la muncă sau de la restaurant ori din cluburi şi astfel de mesaje pot salva vieţi", a declarat Marciu.
Această reacție vine după ce mai mulți oameni s-au plâns de numeroasele mesaje transmise de ISU. Spre exemplu, o persoană s-a arătat ”agasată de aceste mesaje, care vin la ore cu totul nepotrivite, trezesc populaţia din somn şi sperie copiii”. De asemenea, un alt bărbat s-a plâns că a primit patru alerte într-o singură săptămână și și-a exprimat dorința de a se dezabona de la alertele legate de urși.
Șeful ISU Braşov a precizat că, de la începutul anului şi până în prezent, Inspectoratul a emis 38 de alerte pentru urşi, una pentru inundaţii, una pentru vijelie, una pentru furtună şi una în cazul unui cod portocaliu. "Deci nu au fost extraordinar de multe, dacă ne raportăm de la începutul anului şi până în prezent, probabil cam una pe săptămână. Într-adevăr au fost săptămâni cu mai multe mesaje Ro-alert, mai ales în perioada de toamnă", a mai precizat locotenent-colonelul Lucian Marciu.