Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a declarat că este probabil ca "circa jumătate de milion de oameni din România să fi trecut deja prin boală", iar în momentul apariţiei unei astfel de infecţii virale, cum este şi coronavirusul, "numărul de cazuri diagnosticate este mult mai mic decât numărul real de cazuri pentru că foarte multe persoane sunt asimptomatice sau fac forme uşoare care nu îi determină să nu se prezinte la medic".
"Probabil că circa jumătate de milion de oameni din România au trecut deja prin boală, dar dacă ne gândim procentual, asta înseamnă undeva în jur de 2,5% şi asta înseamnă că avem un coeficient de multiplicare între 8 şi 10, între numărul de cazuri diagnosticate şi numărul real de cazuri. Acest lucru a fost dovedit în toate ţările care şi-au încheiat studiile de seroprevalenţă. Al nostru este în curs de desfăşurare la nivelul INSP. Probabil că cifrele vor fi între 2 - 3% seroprevalenţă, adică persoane care au trecut prin infecţie în România", a declarat Rafila la Digi24.
România e departe de imunizarea în masă cu Covid-19
În ceea ce priveşte imunizarea în masă, "suntem foarte departe" de acest fapt, este de părere profesorul Rafila.
"Nicio ţară nu este într-o astfel de situaţie. Chiar regiuni care au trecut printr-un număr mare de infecţii cu coronavirus nu depăşesc 15 - 20%, iar la noi e undeva între 2,5 - 3%. Ca să putem vorbi de imunizare în masă trebuie să ne apropiem de 70% din populaţie trecută prin infecţie, iar lucrul acesta s-ar întâmplă în câţiva ani de zile. Sperăm că această cifră să fie obţinută prin vaccinare şi nu prin îmbolnăvire", precizează el.
Citește și:
România, pe locul 3 în Europa la numărul de cazuri noi
La nivel european, în ceea ce priveşte numărul de cazuri noi de infectare cu coronavirus, "suntem pe locul trei după Luxemburg şi Spania", a anunţat medicul. "Noi ne apropiem de cifra de 90 de cazuri la 100.000 de locuitori înregistrate în ultimele două săptămâni, Spania e la 110, Luxemburg la 120, dar este extrem de mult dacă comparăm cu alte ţări care au trecut printr-un număr mare de infecţii, de exemplu Italia care are 6 - 7 cazuri".
"Avem foarte multe cazuri, într-adevăr, asta înseamnă că există o transmitere comunitară şi că măsurile de sănătate publică nu şi-au făcut efectul, fie populaţia nu este aderentă la recomandările autorităţilor şi cred că mai avem de lucru în planul comunicării şi convingerii oamenilor că trebuie să fie parte din acest proiect naţional de limitare a transmiterii, care trebuie să continue pe o perioadă medie”, a afirmat Alexandru Rafila.