Inventatorul alfabetului spune că sistemul inventat de el ar putea fi aplicat însă în multe alte domenii. Interesant este faptul că ideea alfabetului a venit după ce creatorul lui a avut un elev nevăzător. Şi a realizat că nu ar fi deloc rău să asocieze culorile cu formele geometrice.
Alfabetul culorilor este invenţia unui român şi a luat medalia de aur la Geneva anul trecut. Acum, un club sportiv din Târgu Mureş vrea să-şi ajute membrii nevăzători să fie independenţi.
"În primul rând, pe sportivii noștri îi ajută cred că acolo unde o să trebuiască să își aleagă singuri echipamentele de prezentare,după aceea să își recunoască adversarul după culoarea centurii", a explicat Adrian Belean, presedinte club sportiv.
Culorile şi simbolurile lor nu au fost asociate aleator, aşa că sportivilor le-a fost uşor să le înveţe.
"Roșul este reprezentat printr-un cerc, este ideea de extindere, dilatare, căldură. Albastrul este reprezentat prin pătrat, ideea de rece, înțepător", a spus un sportiv orb.
Alfabetul culorilor cuprinde culorile principale, secundare, o culoare terţiară şi nonculorile alb şi negru. Prin combinaţii şi alăturări pot fi transmise informaţii despre nuanţe sau chiar intensitatea culorii.
"Dacă avem verde fluorescent, este practic simbolul de verde dublat și așa persoana nevăzătoare învață că este o culoare foarte intensă", a explicat Scripor Tudor, inventator.
Totuşi, inventatorul alfabetului culorilor spune că nu doar nevăzătorii se pot folosi de simbolurile create de el.
Scripor a adăugat: "A dat rezultate foarte bune copiilor cu sindromul down sau autism ajutând-ui să facă multe conexiuni."
Autorul speră că alfabetul său va fi de ajutor în curând tuturor elevilor din şcolile speciale din ţară şi străinătate. Fascinant este faptul că, ideea de a crea un astfel de alfabet, i-a venit după ce el însuşi a avut un elev nevăzător căruia a trebuit să-i explice culorile.