Antena Căutare

Amenzi de la 1.500 la 2.500 lei pentru companiile care nu-și protejează angajații în caz de temperaturi extreme

Companiile care nu respectă prevederile legale cu privire la protecția persoanelor în perioadele cu temperaturi extreme riscă amenzi cuprinse între 1.500 și 2.500 lei sau chiar sistarea activității până la remedierea deficiențelor constatate

Companiile care nu respectă prevederile legale cu privire la protecția persoanelor în perioadele cu temperaturi extreme riscă amenzi cuprinse între 1.500 și 2.500 lei sau chiar sistarea activității până la remedierea deficiențelor constatate, a declarat, într-un comunicat de presă, Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.

"Atenționăm angajatorii că au obligația legală să distribuie ceai fierbinte angajaților care lucrează expuși la temperaturi extreme, când termometrul scade sub minus 20 de grade sau în condiții de vânt, care pot fi corelate cu aceste valori. Totodată să acorde pauze pentru refacerea capacității de termoreglare în spații fixe sau mobile cu microclimat corespunzător și să le asigure echipament individual de protecție. În situația în care angajatorii nu pot asigura aceste condiții, de comun acord cu reprezentanții sindicatelor sau ai salariaților, vor dispune reducerea duratei de lucru în mod corespunzător sau întreruperea acestuia cu asigurarea continuității la locurile de muncă. Pe durata întreruperii colective a lucrului, contractele individuale de muncă ale salariaților se mențin, iar perioada de întrerupere constituie vechime în muncă. Ulterior, vor fi stabilite modalitățile de recuperare a timpului nelucrat", a explicat sursa citată.

De asemenea, Bratu precizează că aceste măsuri minimale de protecție a sănătății salariaților trebuie luate dacă temperaturile extreme se mențin cel puțin două zile consecutiv. În caz de nerespectare a prevederilor legale prevăzute de Ordonanța de Urgență 99/2000 privind măsurile care pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă, sancțiunile pot consta în amenzi de la 1.500 la 2.500 lei sau chiar sistarea activității companiei până la remedierea deficiențelor constatate.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, miercuri, o atenționare Cod Galben de ger, valabilă de joi până luni în cea mai mare parte a țării.

Potrivit ANM, în intervalul menționat, valul de frig va persista, astfel că vremea va fi deosebit de rece, geroasă noaptea și dimineața în cea mai mare parte a țării. Temperaturile minime se vor situa frecvent între—20 și—15 grade, iar izolat vor coborî și până la—28...-25 de grade, în timp ce maximele termice, preponderent negative, pe arii restrânse, nu vor depăși—10 grade.

Conform meteorologilor, în cursul nopții de joi spre vineri (21-22 ianuarie) și pe parcursul zilei de vineri, 22 ianuarie, temporar vântul va avea unele intensificări în Moldova și în zona de munte.

Singurele județe care nu vor fi afectate de Codul Galben sunt Caraș-Severin, Timiș, Satu-Mare, Arad și Bihor.

Nouă judecători ai Curții Constituționale au decis: ce se întâmplă cu pensiile speciale ale aleșilor locali... Noi informații apărute în cazul Colectiv! Ce s-a întâmplat cu toate camerele de supravehere din clubul în care au murit ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x