- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Autoritățile române se pregătesc să împartă sancțiuni drastice companiilor care dețin terenuri pe care crește ambrozie. Acum, însă, acestea împart somații pentru a lua măsuri de combaterea a acestei buruieni responsabilă de provocarea alergiilor. În cazul în care nu vor eradica ambrozia, firmele vor risca, în urma controalelor, amenzi de până la 20.000 de lei, însă sancționați vor fi și proprietarii persoane fizice.
Conform avocatnet.ro, legea nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia și normele pentru aplicarea acesteia obligă firmele și persoanele fizice care au terenuri să ia anual măsuri pentru eradicarea ambroziei. În caz contrar, amenzile pot ajunge până la 20.000 de lei.
Astfel, proprietarii de terenuri persoane juridice sunt obligați să ia măsuri, adică să cosească, să smulgă ori să erbicideze ambrozia, pentru ca aceasta să fie distrusă până pe 30 iunie.
Citește și: Cum arată ambrozia, cea mai nocivă plantă! O poți avea fară să știi
Ca să verifice dacă au luat măsuri pentru combaterea ambroziei până pe 30 iunie, autoritățile vor desfășura două valuri de controale. Primul val, care va fi în perioada 1 - 15 iulie, va putea aduce numai avertismente pentru cei care n-au luat măsuri, însă al doilea val, care va fi în perioada 16 - 31 iulie, va aduce direct amenzi. Ba mai mult, în cazul în care vor fi semnalate focare de infestare cu ambrozie, autoritățile vor putea face controale suplimentare.
Conform legislației combaterii ambroziei, firmele care nu iau anual măsuri pentru eradicarea acestei buruieni riscă amenzi cuprinse între 5.000 și 20.000 de lei, în timp ce românii riscă amenzi între 750 și 5.000 de lei.
Ambrozia, planta periculoasă ocrotită de stat
Ce este ambrozia și cum se manifestă alergia
Deși primăvara este sezonul în care se activează alergiile provocate de polenul plantelor, extrem de periculoase pentru copii sau pentru cei cu un sistem imunitar hipersensibil, trebuie să știți că ambrozia înflorește între sfârșitul lui iulie și sfârșitul lui septembrie. O plantă matură poate elibera până la 8 miliarde de grăuncioare de polen ~20 microni diamentru~ și până la 30.000 de semințe care își păstrează calitățile germinative 40 de ani.
Citește și: Combaterea ambroziei. Cum scapi definitiv de planta care provoacă alergii grave
Alergia la ambrozie este sezonieră și constă în: strănut în salve, prurit nazal, ocular și faringian, obstrucție nazală, rinoree apoasă, secreții postnazale, înroșire a ochilor, tușe seacă, wheezing și dispnee în special dimineață și seară, urticarie.