- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Ultimul Cavaler al Ordinului ”Mihai Viteazul” ne-a părăsit. Este anunțul făcut în urmă cu puțin timp de Ministerul Apărării Naționale, pe contul de socializare.
Constantin Mihalcea, în vârstă de 104 ani, s-a stins din viață în urmă cu puțin timp și se putea mândri cu faptele sale de eroism, întrucât pe vremea când era militar și-a scăpat camarazii din iadul de la Stalingrad, a văzut moartea cu ochii şi a făcut cunoştinţă cu lagărele naziste.
”Nu mi-am făcut decât datoria. Am făcut ceea ce trebuia să fac. Pentru asta m-am pregătit, asta am făcut”
”Am participat la eliberarea Basarabiei, la trecerea Nistrului şi la luptele din Ucraina, de la Bug şi Nipru. Am ajuns până în Crimeea, Caucaz, Istmul Pericop, Krasnodar şi stepa Kalmucă, la sud de Stalingrad... am fost prizonier de război la nemţi în Lagărul “Vistra nr. 8”, de unde am fost eliberat în 1945 de trupele sovietice.”
Așa se prezenta domnul general (rtr.) Constantin Mihalcea acum ceva timp, adăugând că ”Nu mă consider erou, ci doar un român care şi-a făcut datoria“.
A devenit Cavaler al Ordinului “Mihai Viteazul” după ce, a doua zi de Crăciun a anului 1942, cu bateria înconjurată de tancurile sovietice a reuşit să iasă din încercuire, împreună cu toţi militarii din subordine. Distrăgând atenţia ochitorilor de pe tancurile T34, a scos soldaţii din faţa inamicului, ţâşnind călare printre tancuri şi prin nămeţii ridicaţi de viscolul siberian. “Nu mi-am făcut decât datoria. Am făcut ceea ce trebuia să fac. Pentru asta m-am pregătit, asta am făcut”, declara generalul.
În urmă cu câțiva ani, pe când a acordat un interviu în Adevărul, acesta era bucuros că, la cei 99 de ani ai săi (2013, anul interviului), deşi avea hernie, Parkinson, probleme cu ficatul, bila şi intestinele şi suferise un accident vascular cerebral, îşi păstrase “pasiunea pentru Sudoku”. Şi, de asemenea, “inteligenţa, luciditatea”.
Constantin Mihalcea a absolvit Liceul „Unirea”din Focşani în anul 1932, apoi Şcoala Militară de Ofiţeri de Artilerie. La 22 iunie 1941, a intrat în Basarabia, alături de întreaga Armată Română, în calitate de ofiţer al Regimentului 3 Artilerie Focşani.
Pesta porcină. Carnea de porc va dispărea din România? Pericolul este uriaș: Ce se întâmplă dacă mâncam carne infestată... E prăpăd în țară! Pesta porcină continuă să facă ravagii! Zona din țară unde au fost găsite alte două focare!...