Bolnavii români ar putea să beneficieze mai ușor de tratament în spitalele din străinătate. Cel puțin asta susține Ministerul Sănătății, care a anunțat că au intrat în vigoare noi reglementări.
Așadar, potrivit ordinului publicat în urmă cu puțin timp în Monitorul Oficial, metodologia de trimitere a unor categorii de bolnavi pentru tratament în străinătate a fost modificată, astfel că procedurile de acces, dar și decontarea acestora au fost simplificate.
În urma acestor modificări, accesul la tratament în străinătate pentru bolnavii care necesită efectuarea de transplant de organe, ţesuturi sau celule de origine umană şi care prezintă şi patologii asociate ce nu permit efectuarea intervenţiei în centrele acreditate din România vor ajunge la tratament mai rapid.
De asemenea, noile reglementări au în vedere și modalități de decontare a tratamentelor în străinătate, dar și asigurarea medicației posttransplant pentru pacienții care au suferit o intervenție într-o clinică din străinătate.
În cazul copiilor, pentru copiii cu vârste 0-1 an, dosarul necesar pentru accesul la tratament în străinătate se poate întocmi imediat după diagnosticarea afecţiunii într-o unitate sanitară din cadrul unui centru universitar, fără a mai fi necesară parcurgerea tuturor etapelor prevăzute pentru pacienţii din alte categorii de vârstă.
Ba mai mult, timpul de aprobare al dosarelor se va reduce, întrucât acum comisia Ministerului Sănătății poate aproba efectuarea tratamentului în străinătate în baza unei singure oferte de tratament a unei clinici din străinătate, aleasă de comisia teritorială.
Poate fi, de asemenea, recomandată și deplasarea cu însoțitor, în cazuri excepționale, precum bolnavi minori, iar costurile de deplasare şi cazare vor fi decontate de către direcţia de sănătate publică.