- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
”Suntem într-un moment destul de dificil, vom avea două săptămâni destul de grele.”, spune ministrul Sănătății.
Astăzi, în weekend, când ne obişnuisem cu cifre mai mici au fost raportate.767 de cazuri noi din aproape 15 mii de teste prelucrate. În urmă cu trei zile am avut acelaşi număr de cazuri pozitive, însă, la 20 mii de teste.
Managerul unuia din marile spitale COVID din Bucureşti crede însă că ăn realitate, numărul bolnavilor e mult mai mare.
”De aproximativ 2-3 ori aș înmulți acest număr.”, spune Beatrice Mahler.
Explicaţia ar fi că mulţi pacienţi au contacţi care fie nu ajung să-şi facă testul, fie refuză.
”La răspândirea care este acum în marea masă, cifrele tot or să crească, o să vedeţi. 700, 800, 1.000, poate peste o mie.”, a declarat Sergiu Sîngeorzan, medic epidemiolog.
”Deci, dacă şi până acum erau judeţe unde era dificil să faci ancheta epidemiologică, când erau puţine cazuri şi lumea stătea în casă, acum, când este transmitere intracomunitară este foarte dificil pentru DSP-uri pentru că nu au personal să facă acest lucru.”, a mai precizat el.
În plus, munca epidemiologilor e îngreunată şi bolnavii care nu-şi declară toţi contacţii.
”O persoană care este pozitivă, are, în medie, între 20 şi 30 de contacţi. Foarte mulţi uită, nu din rea voinţă. Dar sunt şi persoane care refuză să declare. De exemplu, am avut focare familiare care nu s-au declarat ca şi contacţi. Mai sunt iarăşi alte persoane, am observat la anumite petreceri care efectiv nu declară unde au fost sau unde s-au infectat. Şi ăsta este un fenomen îngrijorător la care asistăm.”, a mai declarat Cristian Oancea.
Cei care ajung totuşi, primesc rezultatele chiar şi după câteva zile. Ministrul Sănătăţii recunoaşte că în fiecare zi rămân neprocesate aproape 7.000 teste. Asta înseamnă că sute de persoane află diagnosticul cu întârziere, timp în care sunt expuşi şi îi expun şi pe alţii în faţa virusului pandemic.
”Noi, în acest moment, avem 133 puncte de testare cu o medie de 19 - 20 mii de teste făcute într-un ritm de două ture. În condiţiile în care aceste laboratoare vor avea capacitatea de trei ture pe zi, atunci putem să ne ducem spre 27 mii - 28 mii teste pe zi şi pot fi compensate. Odată cu venirea cererilor pentru testele care se fac la cerere pentru cei care pleacă în concediu, au ajuns ca o mare parte din teste să rămână în aşteptare.”, susține ministrul Sănătății.
Şi în centrele de prelucare a testelor problema e aceeaşi ca în spitale, ca în secţiile de terapie intensivă şi ca în Direcţiile de Sănătate Publică - lipsa angajaţilor!