Cum stagiul militar în România este suspendat şi nimeni nu îi mai obligă pe tineri să facă armata, MAPN a găsit o soluţie, recrutarea prin mijloace proprii. Soldaţii au dus tehnica de luptă la licee şi au vorbit cu elevii. Pe mulţi chiar i-au convins să ia în calcul şi o carieră militară.
Curtea Colegiului Naţional Mihai Eminescu din Bucureşti a fost pentru o zi baza unei unităţi militare. Armata Română a adus tancuri, blindate, arme şi echipamente speciale în faţa elevilor curioşi. O demonstraţie menită să-i atragă pe tineri, încă de pe băncile şcolilor, spre cariera de militar.
Copiii au avut ocazia să se urce la bordul mai multor vehicule ale armatei printre care și această autospecială blindată utilizată pentru transportul trupelor terestre în teatrele de operațiuni. Cântărește peste nouă tone și are o putere de 350 de cai.
Soldaţii le-au explicat elevilor ce înseamnă să-ţi aperi ţara. Printre doritori, s-au numărat şi multe fete.
La 18 ani, Andreea vrea să salveze vieţi. Iar astăzi, soldaţii au convins-o să încerce medicina militară.
Andreea, elevă: Cel mai mult mi-a plăcut faptul că am aflat că există și medicină în armată. Chiar mi-aș dori ca pe viitor să fac și eu parte din această profesie
Printre militari, elevii au cunoscut şi primul vlogger al Armatei. Radu lucrează la direcţia de comunicare din cadrul MApN şi a cucerit internetul cu o serie de filmuleţe numite "Poveşti din armată". Are peste 200 de mii de urmăritori şi a ales cariera militară tot de pe băncile şcolii.
Radu Chirilă sublocotenent: M-a atras un videoclip de pe Youtube, să fiu sincer, după care am intrat la Liceul Militar. Proiectul "Armata în şcoli" are ca scop principal să ne cunoaştem mai bine cu copiii, să ne cunoască ei mai bine pe noi, să se familiarizeze cu conceptul de militar şi totodată să cunoască mai bine ce înseamnă să fii militar
În toată ţara, sunt 47 de centre de recrutare unde doritorii îşi pot face şi dosarele pentru admiterea în academii. Pe lângă probele fizice, tinerii vor trebui să treacă şi de testele psihologice obligatorii.
În medie, salariul unui absolvent pleacă de la 2.500 de lei plus sporuri.
Panică în Arad, mai multe vandalizări trase la indigo stârnesc frică. Poliţia încă nu i-a identificat pe atacatori... Mii de joburi sunt scoase la bătaie în toata ţara pentru tinerii absolvenţi. Doar românii trecuţi de prima tinereţe par ...