Mulţi români aleg să ofere cadou de sărbători o bijuterie sau chiar să facă pasul cel mare, cu un inel de logodnă. Dar, pentru a nu fi înşelaţi, clienţii trebuie să fie atenţi la câteva detalii, atrag atenţia specialiştii. Traficul cu bijuterii contrafăcute tinde să crească în perioada Crăciunului
Cel mai frumos cadou se poate transforma foarte uşor într-o surpriză neplăcută. Inelul poate rugini, lănţişorul se poate înnegri, iar piatra riscă să cadă, dacă ceea ce cumpăraţi este un fals, şi nu o bijuterie originală.
Primul pas în alegerea unei bijuterii autentice este să vă îndreptaţi către un magazin specializat, cu vechime şi notorietate pe piaţă. În niciun caz nu se recomandă să apelaţi la comercianţi neautorizaţi.
Cazurile sunt mai multe, Poliţia de Frontieră le-a înregistrat la frontiera din Sud, frontiera cu Bulgaria şi prin punctele aeroportoare. De regulă aceste metale preţioase se aduc doar din Turcia. Pentru a evita orice problemă, la vămi sau la aeroporturi, proprietarii unor astfel de bijuterii trebuie să vină cu documentele de provenienţă.