- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Ți s-a întâmplat vreodată ție sau poate ai auzit o cunoștință că a trecut prin situația de a încerca să facă o plată cu cardul, fără succes? Jurnalul.ro a făcut o analiză asupra circumstanțelor în care românii se trezesc puși în fața faptului împlinit sau, mai exact, în fața propriului cont bancar blocat.
Mii de oameni află zilnic că au conturile blocate şi nu mai pot să-şi utilizeze cardul. Nu-i avertizează nimeni, se trezesc la benzinărie sau la supermarket că nu au cum să-şi achite cumpărăturile. Unii au datorii la Fisc sau la primării, alţii amenzi neachitate de care au şi uitat.
Reprezentanții băncilor: Nu există lege care să impună anunțarea clienților în prealabil
Potrivit jurnalul.ro. funcţionarii bancari spun că nu există nici o lege care să le impună să-şi anunţe clienţii că le vor fi blocate cardurile şi că primesc de la ANAF sau de la primării sentinţe de executare silită pe care sunt obligaţi să le pună în practică. Totuşi, procedura prevede că aceste persoane trebuie anunţate de către Administraţia publică locală, prin Direcţia de Taxe şi Impozite din primărie, sau de către ANAF.
Aceste instituţii au obligaţia de a trimite o somaţie contravenientului, care are la dispoziţie maximum 15 zile ca să plătească, altfel se va trece la executarea silită. „Nu se poate întâmpla să blocăm conturile fără a notifica persoana care trebuie să plătească amenda. Fiecare contribuabil este mai întâi notificat. Aceasta este procedura legală, peste care nu se poate trece. Dar contribuabilul trebuie să se ducă la Poştă să-şi ridice înştiinţarea. Noi putem demonstra că am trimis notificările, dar există situaţii în care contribuabilul nu se duce să ridice notificarea de la Poştă”, au precizat reprezentanţii Primăriei Sectorului 1.
Codul de Procedură Fiscală nu precizează un termen clar pentru trimiterea somaţiei, din momentul în care primăria a primit procesul-verbal de la autoritatea emitentă, de exemplu Poliţia, în cazul amenzilor de circulaţie. Aşa că nu trebuie să ne mire că ne trezim somaţi pentru amenzi neplătite de foarte mulţi ani.