Antena Căutare

Sute de mii de angajați s-ar putea trezi cu salariile scăzute, în următoarea perioadă! Ce se va întâmpla dacă Guvernul nu va acoperi pierderile

Angajaţii din IT, cercetare şi dezvoltare trec, pentru a doua oară în acelaşi an, prin teama scăderii salariilor. Acum, Guvernul este cel care suportă o parte din contribuţiile la sănătate tocmai pentru ca în urma trecerii contribuţiilor de la angajator la angajat salariile din aceste sectoare să nu scadă.

Angajaţii din IT, cercetare şi dezvoltare trec, pentru a doua oară în acelaşi an, prin teama scăderii salariilor. Acum, Guvernul este cel care suportă o parte din contribuţiile la sănătate tocmai pentru ca în urma trecerii contribuţiilor de la angajator la angajat salariile din aceste sectoare să nu scadă. Doar că măsura este valabilă până pe 31 decembrie, ceea ce ar putea duce la tăierea salariilor din aceste sectoare.

După ce Guvernul şi-a dat seama la începutul anului că salariile angajaţilor din IT, dar şi din domeniul cercetării şi dezvoltării, ar urma să scadă din cauza trecerii contribuţiilor de la angajator la angajat, a venit cu o soluţie provizorie. O ordonanţă de urgenţă care prevede suportare unei părţi a contribuţiilor de sănătate până la finalul anului 2018. Doar că oferta statului expiră în câteva luni.

De la 1 ianuarie 2019, 150-200.000 de angajaţi din zona IT, dezvoltare-cercetare, ar putea avea salarii mai mici cu 7 procente, dacă patronii nu vor majora salariul brut cu 7%. Mai exact, la un salariu de 5.000 de lei o scădere de 7% înseamnă un salariu mai mic cu 350 de lei în fiecare lună.

Deocamdată, la ministerul Finanţelor se fac calcule pentru a se vedea dacă mai sunt bani pentru ca aceste compensări să fie continuate şi în 2019. Dacă nu, atunci angajatorii ar trebui să suporte majorarea dacă vor să nu îşi piardă angajaţii.

România stă pe munți de aur, dar nu îl exploatează. Cine are de câștigat din ”cel mai mare jaf din economia românească”?... A început sezonul reducerilor! ANAF a pregătit o ”ofertă specială” pentru datornici...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x