- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Avem trenuri de călători care pot atinge şi 200 de kilometri pe oră. Nu avem însă căi ferate pregătite pentru o asemenea viteză. O spun mecanicii trenurilor private, care folosesc aceleaşi linii CFR, lăsate în paragină.
O echipă Observator a făcut astăzi un experiment şi într-un tren de stat, şi în unul al unei companii private. Concluzia: indiferent cu ce călătoriţi, infrastructura şubredă rămâne un pericol uriaş.
Am intrat pentru o zi în pielea navetiştilor şi am plecat cu un tren CFR de la Gara de Nord din Capitală, până în Ploieşti.
Cumpărăm biletul din tren şi plătim un tarif mai mare faţă de cel de la ghişeu, 21 de lei de persoană. Până la destinaţie, sunt aproape 60 de kilometri, şi totuşi călătorii au timp să joace şah sau cărţi şi chiar să vadă un film. Pentru că trenul abia atinge 55 de kilometri pe oră.
Mihaela Urzică lucrează la CFR de aproape trei decenii. Nu şi-a pierdut pasiunea, chiar dacă peste companie planează pericole şi întârzieri-record - de peste şase ani doar în 2018.
MIHAELA URZICĂ, conductor tren: Mie chiar îmi place trenul.
Deşi angajaţii par să încerce resuscitarea CFR, autorităţile lasă în paragină infrastructura. 75% din şine, 65% din poduri şi 50% din terasamente au durata de viaţă expirată şi au nevoie urgentă de reparaţii capitale, arată cele mai recente date.
De reparaţii au nevoie şi gările din ţară. Inclusiv Gara de Vest din Ploieşti, unde ajungem după 70 de minute.
Am plecat de la Ploieşti şi ne îndreptăm spre Gara de Nord din Capitală cu un tren privat. Şi vreau să vă spun că acest tip de operatori devin o concurenţă tot mai serioasă pentru CFR Călători. În primul rând pentru că le oferă oamenilor condiţii mai bune de călătorie şi, în al doilea rând, pentru că le oferă tarife mai mici. Noi am plătit pentru un bilet la CFR Călători spre Ploieşti 21 de lei din Capitală, în timp ce la întoarcere am plătit doar 17 lei de persoană pentru aceeaşi rută.
Problema infrastructurii dă însă peste cap şi mersul trenurilor private.
ION ŞOLDAN, mecanic: Păi viteza lui din construcţie este de 200 de kilometri la oră. La noi este omologat la 140. Infrastructura ne dă bătăi de cap că, degeaba avem noi viteză de 140, că în medie viteza este de 60 de kilometri la oră.
Peste 1.000 de kilometri din căile ferate au restricţii, iar trenurile sunt nevoite să încetinească şi până la 5 kilometri pe oră ca să nu deraieze, arată datele Pro Infrastructură.
Citește mai mult pe Observator.tv!
Suntem în top şi la risipa alimentară, în Europa. Fiecare român aruncă peste 100 de kilograme de mâncare, pe an... Schimbare majoră pentru elevii de gimnaziu! Ar putea merge mai puțin la școală! Câte ore vor petrece la cursuri...