Baremul arată cum se corectează lucrările absolvenților de liceu la Limba și literatura română, la prima probă a Bacalaureatului 2020.
Bacalaureat 2020. Baremul pentru examenul la Limba și literatura română, profilul real
Bacalaureat 2020. Baremul pentru examenul la Limba și literatura română, profilul uman
UPDATE: Profesoara Ecaterina Stanca a rezolvat primele subiecte de la examenul de Bacalaureat 2020, la Limba și literatura română, pentru edupedu.ro.
„Subiectul I A
1. Sensul din text al secvenței “s-au scurs” este “au trecut”.
2. Aspectul vestimentar prin care se distingea G. Călinescu este costumul bleumarin “de un croi ales” și “o bască de modă franțuzească, argument vestimentar care pe atunci nu era încă un lucru banal”.
3. Starea de spirit a elevilor atunci când G. Călinescu îl înlocuia pe profesorul de istorie era de bucurie, de exaltare (etc.), fiind foarte îndrăgit și apreciat pentru nivelul său intelectual, pentru calitățile sale admirabile de dascăl.
4. Profesorul G. Călinescu rămâne în memoria elevilor săi prin “ochii săi scânteietori” ce reflectau inteligență / “vioiciunea contagioasă” / “un optimism șocant” / “o căldură care ne cucerea”.
5. Modul de viață al lui G. Călinescu, în perioada în care acesta locuiește în Timișoara, se caracterizează prin traiul modest (“locuia anonim într-o casă de margine”), decent, dar cu o ținută care nu trecea neobservată (“purtând o bască de modă franțuzească, argument vestimentar care pe atunci nu era încă un lucru banal”)”
Baremul va arăta cum vor fi corectate subiectele la română pe care le-au primit absolvenții de liceu la prima probă a Bacalaureatului 2020.
Cei aproximativ 155.500 de absolvenți de liceu care s-au înscris la prima sesiune de Bacalaureat 2020 au avut la dispoziție trei ore pentru a rezolva subiectele la Limba și literatura română.
Calendar Bacalaureat 2020 – probe scrise
- 22 iunie: Limba și literatura română – proba E.a) proba scrisă
- 23 iunie: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
- 24 iunie: Proba obligatorie a profilului – proba E. c) – proba scrisă
Matematică – pentru absolvenții claselor de liceu cu profil real din filiera teoretică, pentru cei care au terminat filiera tehnologică și pentru absolvenții de la profilul militar și profilul pedagogic – specializarea învățători-educatoare, din filiera vocațională
Istorie – pentru absolvenții de la profilul umanist din filiera teoretică și pentru toate profilurile și specializările din filiera vocațională, cu excepția celor de mai sus
- 25 iunie: Proba la alegere a profilului și a specializării – proba E.d) – proba scrisă
Fizică, Chimie, Biologie sau Informatică – elevii de la profilul real din filiera teoretică, de la profilul tehnic și profilul resurse naturale și protecția mediului din filiera tehnologică și de la profilul militar din filiera vocațională
Geografie, Filosofie, Logică, Economie, Psihologie sau Sociologie – absolvenții de la profilul umanist din filiera teoretică, de la profilul servicii din filiera tehnologică și din toate profilurile și specializările din filiera vocațională, cu excepția celui menționat mai sus
- 30 iunie: Afișarea rezultatelor la probele scrise, până la ora 12:00. Depunerea contestațiilor în intervalul orar 16:00-20:00
- 1 iulie: Depunerea contestațiilor în intervalul orar 8:00-12:00
- 1-4 iulie: Rezolvarea contestațiilor
- 5 iulie: Afișarea rezultatelor finale.
Elevii aflați în izolare/confirmați pozitiv cu noul coronavirus vor susține examenul de Bacalaureat în etapa specială, începând cu data de 6 iulie. La această etapă vor participa doar absolvenții care au avut temperatura peste maximul admis, au fost in izolare, carantină, au afecțiuni cronice care pot crește receptivitatea sau severitatea afecțiunii în contextul pandemiei, sunt spitalizați/internați, în prima etapă a examenelor naționale, pentru diverse afecțiuni.
Calendar Bacalaureat 2020 – sesiune specială:
- 29 iunie – 3 iulie: înscrierea candidaților
- 6 iulie: Limba și literatura română – proba E a) – proba scrisă
- 7 iulie: proba obligatorie a profilului – proba E c) – proba scrisă
- 8 iulie: proba la alegere a profilului și a specializării – proba E d) – proba scrisă
- 9 iulie: Limba și literatura maternă – proba E b) – proba scrisă
- 10 iulie: afișarea rezultatelor (ora 12:00)
- 10 iulie: depunerea contestațiilor (între orele 14:00 – 19:00)
- 12 iulie: afișarea rezultatelor finale (după ora 12:00).
Promovarea examenului de Bacalaureat permite accesul în învăţământul superior. Candidaţii au dreptul să susţină examenul de Bacalaureat, fără taxă, de cel mult două ori.
Un alt mit legat de coronavirus, spulberat de specialiști! Ce se întâmplă în organism, de fapt, după ce scapi de virus... Jaf la o sală de jocuri din centrul Constanţei /Un bărbat a furat banii din casa de marcat după ce a strâns-o de gât pe ...