„Om al deciziilor istorice, Ionel I.C. Brătianu se înscrie în galeria românilor de seamă, în galeria marilor românu (…) cărora le datorăm Marea Unire și edificarea statului național unitar”, a spus Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale.
„Și în viața curentă, îndreptarea României în direcția corectă, atingerea unui destin la care are dreptul România, are nevoie de astfel de oameni de stat, de astfel de oameni care să aibă capacitatea să înțeleagă interesele fundamentale ale țării pe care să le reprezinte”, a precizat premierul Ludovic Orban.
Moneda din aur are o formă rotundă, diametrul de 13,92 mm, o greutate de 1,224 grame, un cant zimțat și valoarea de 10 lei. Aversul acesteia reprezintă aversul monedei din aur de 50 de lei cu milenismul 1922, inscripția „ROMANIA” , valoarea de „10 lei”, anul de emisiune „2019”, dar și stema României. Reversul monedei reprezintă reversul monedei din aur de 50 de lei cu milesimul 1922 și inscripția „ISTORIA AURULUI MONEDA DE 50 DE LEI 1922”.
Bacnota, în valoare de 100 de lei, are tema „Desăvârșirea Marii Uniri- Ion I.C Brătianu„ și culoarea predominant albastră. Pe aversul bacnotei, în partea dreaptă apare portretul lui Ion I.C Brătianu, dedusubt, numele acestuia și anii de viață, iar în centur o imagine a plăcii Ordinului Carol I, în plac secund, în zona centrală apapare imaginea din interior a Ateneului Român.
Tirajele aprobate sunt: 1.000 de bucăți pentru moneda din aur cu tema Istoria aurului – moneda de 50 lei cu milesimul 1922 și 3.000 de bucăți pentru bancnota aniversară pentru colecționare, cu valoarea nominală de 100 lei, cu tema Desăvârșirea Marii Uniri.
Accident grav în Olt. Un TIR și două mașini s-au ciocnit violent, cinci persoane au fost rănite... Complicele lui Gheorghe Dincă, cerere bombă în cazul Caracal! Ce va declara Ștefan Risipițeanu în fața judecătorilor...