Un bărbat care şi-a procurat documente false pentru încadrare în grad de handicap, producând un prejudiciu de peste 16.000 de lei, a fost trimis judecată de Parchetul General pentru înşelăciune şi uz de fals. În acelaşi dosar, funcţionarul care a întocmit actele a semnat acord de recunoaştere a vinovăţiei, procurorii stabilind că acesta a falsificat 822 de hârtii pentru 146 de persoane.
Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus trimiterea în judecată a unui inculpat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune şi uz de fals.
”În cursul anului 2011, inculpatul a indus în eroare Casa Naţională de Pensii Publice (C.N.P.P.), prin prezentarea unei decizii medicale de încadrare în grad de invaliditate, obţinută fraudulos în baza unor documente medicale (scrisori, referate, bilete de internare/externare etc.) despre care cunoştea că sunt falsificate, în scopul obţinerii pensiei lunare medicale, cauzând un prejudiciu bugetului de stat în valoare de 16.333 de lei”, a anunţat, vineri, Parchetul General.
Sursa citată a precizat că, în aceeaşi cauză, la data de 03.09.2019, între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi şi un alt inculpat s-a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată (822 de acte materiale), complicitate la înşelăciune în formă continuată (146 de acte materiale) şi complicitate la uz de fals în formă continuată (79 de acte materiale).
”În fapt, inculpatul, având funcţia de personal contractual în cadrul unei unităţi spitaliceşti, a întocmit în fals pe numele mai multor persoane, printre care şi pentru inculpatul trimis în judecată, mai multe scrisori medicale de externare emise de secţii ale unei unităţi spitaliceşti, respectiv un număr de 822 de înscrisuri, prin care sunt atestate împrejurări necorespunzătoare adevărului, respectiv perioade de internare fictive şi diagnostice medicale nereale, în schimbul unor sume de bani. Scrisorile medicale falsificate erau înmânate beneficiarilor pentru a fi depuse la comisiile de expertizare a capacităţii de muncă, în vederea obţinerii de decizii de încadrare/menţinere în grad de invaliditate şi ulterior pentru a obţine pensie de la casa naţională de pensii”,a mai trimis Parchetul General.
Procurorii au solicitat instanţei să desfiinţeze toate scrisorile medicale care constituie acte materiale ale infracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată.
”Totodată, precizăm că, în cauză, au fost încheiate alte 23 de acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu mai mulţi beneficiari ai scrisorilor medicale, unele dintre acorduri fiind confirmate de către instanţa de judecată, iar celelalte aflându-se pe rolul instanţelor de judecată în vederea confirmării”, au mai transmis procurorii.
Casa Naţională de Pensii Publice a precizat că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma de 1.566.776 lei, încasată necuvenit de către un număr de 116 beneficiari de scrisori medicale falsificate ca urmare a emiterii unui număr de 146 de decizii medicale.
Acest prejudiciu a fost acoperit parţial, cu suma de 364.359 lei, de către beneficiarii acestor scrisori medicale, care au achitat prejudiciile reţinute în sarcina lor şi pentru care s-a dispus clasarea pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune, întrucât s-au împăcat cu Casa Naţională de Pensii Publice.
Dosarul a fost trimis spre competentă soluţionare Judecătoriei Sectorului 4 Bucureşti.
Sursa : news.ro
Unic în Moldova! Orașul în care vei putea plăti la piață cu cardul! „N-am crezut că voi vedea vreodată POS la tarabe!“... USR: Secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean Constanţa arată ca un loc unde s-ar putea filma filme horror/ Managerul ...