Text: Steluța Năstase-Lupu
O doză importantă de curaj și o atitudine ambițioasă te pot conduce mai repede la rezultatele dorite în depistarea unui nou job și pot fi, de multe ori, mai importante decât experiența și talentul.
Ce trebuie să facă atunci când ești în căutarea jobului dorit
Este important să perseverezi în căutarea jobului chiar dacă poate lucrurile nu-ți vor ieși din prima așa cum îți dorești sau dacă te temi să nu fii respins.
Este normal să ai temeri atunci când pornești în căutarea unui loc de muncă și ele să vină la pachet cu o mulțime de întrebări:
- Să aplic chiar dacă nu am multă experiență?
- Merită să-mi schimb domeniul de activitate?
- Pot să obțin un salariu mai mare?
Chiar dacă nimeni nu-ți poate garanta că planurile tale vor da roade așa cum îți dorești, merită să încerci. Să te desprinzi ușor-ușor de zona de confort pe care o cunoști și să te uiți cum ai putea să-ți schimbi destinul profesional.
„Indiferent de vârstă, de pregătirea pe care o ai sau de experiența profesională, orice schimbare în carieră vine la pachet cu o serie gânduri, de emoții sau de frământări care sunt firești atâta vreme cât nu se transformă într-un blocaj. Da, piața muncii a fost destul de complicată în ultimul an, dar începem să vedem cu toții revenirea mult așteptată. Iar asta se datorează, în mare parte, curajului pe care l-au avut angajatorii de a merge mai departe cu activitatea lor și cu recrutările, dar și curajului candidaților de a rămâne mereu conectați la ce se întâmplă în jurul lor și de a nu renunța să caute schimbările profesionale pe care și le doreau”, explică Raluca Dumitra, Head of Marketing, eJobs România.
Curajul poate fi o abilitate înnăscută sau deprinsă. Poate cel mai important este să-i conștientizezi importanța și să-l exersezi zilnic prin mici acte care te ajută să faci pași importanți spre jobul dorit.
Fii sincer cu tine însuți
Evită pe cât posibil să pornești în căutarea unui loc de muncă de la premisa că ești candidatul perfect. Contează mult să-ți faci o scurtă evaluare a punctelor forte pe care le ai, dar și a aspectelor unde trebuie să îmbunătățești lucrurile (de exemplu, cunoașterea unei limbi străine sau a unui software la nivel avansat). Ia în considerare și îmbunătățirea abilităților de susținere a unui interviu sau a celor de organizare a rutinei zilnice în căutarea unui loc de muncă. Devenind conștient de sine, îți poți planifica dezvoltarea pe plan profesional și îți poți crește șansele de a-ți găsi jobul dorit.
Stabilește obiectivele în căutarea unui loc de muncă
Înainte de a porni în căutarea unui loc de muncă, este important să te cunoști și să știi ce vrei să cauți, ce joburi se potrivesc abilităților și punctelor tale forte în carieră. Imaginează-ți căutarea locului de muncă ca o cursă, câștigarea acesteia fiind echivalentă cu angajarea ta. Dacă la punctul de plecare nu știi unde trebuie să ajungi și nu ai mentalitatea sau curajul de a câștiga cursa, vei rătăci și vei fi departe de găsirea jobului potrivit. Dacă întâmpini dificultăți în stabilirea obiectivelor, nu ezita să ceri ajutorul unui consilier în carieră sau unui recrutor pe care l-ai întâlnit la un interviu recent, care te poate ajuta.
Depășește reticența și încearcă lucruri noi
Temerile și confortul sunt poate cei mai puternici factori care-ți stau în cale atunci când îți cauți un job. Odată ce ai identificat un job care ți se potrivește, încearcă pe cât posibil să nu aplici cu un CV și o scrisoare de intenție impersonale. Încearcă să le actualizezi cu date care vorbesc despre tine, care arată prin ce te distingi de alți candidați, cum ești ca profesionist și ca om. Nu refuza interviurile chiar dacă poate te simți nepregătit sau ai teama de respingere. Consideră-le o experiență din care ai de învățat, chiar dacă nu se concretizează cu angajarea. Spune-le prietenilor, dar și oamenilor din rețeaua ta profesională că ești în căutarea unui loc de muncă, fără ezitare și fără jenă. Gândește-te că și ei au fost în căutarea unui loc de muncă la un moment dat sau au primit un răspuns negativ. Să vorbești deschis despre planurile tale în carieră înseamnă să-ți crești încrederea în sine și șansele de a fi recomandat pentru un job.
Parcurge cu atenție anunțurile de joburi!
În căutarea jobului dorit, citește cu atenție anunțurile. Poți să găsești informații sau cerințe esențiale care chiar să te ajute să obții postul. De exemplu, poți descoperi joburi care cer 1-2 ani de experiență de muncă, pe care poate nu îi ai, dar bifezi toate celelalte cerințe. Asigură-te doar că CV-ul tău reflectă cunoștințele cerute de angajator și aplică. Ai șanse mari să bați palma pentru o ofertă de angajare chiar dacă anunțul pare că se adresează unui candidat mai experimentat. Platforma eJobs te ajută în căutare, prin sortarea joburilor, după criteriile dorite, dar odată ce le-ai descoperit, ține doar de tine să le parcurgi în întregime.
Mergi mai departe indiferent de răspunsul recrutorului
Să bați palma pentru un job nu este un proces care depinde numai de tine. Sunt mulți factori în joc și o atitudine sinceră din partea recrutorului care a intuit că nu ți se potrivește jobul poate fi un câștig pentru tine pe termen lung. De aceea este important să încerci să afli care au fost aspectele care poate te-au descalificat și să mergi mai departe, lucrând constant la îmbunătățirea abilităților tale.
Ca să-ți fie mai ușoară tranziția către un job mai bun sau chiar către un alt domeniu de activitate, îți suntem alături cu locurile de muncă potrivite pentru tine pe eJobs.ro! Curaj! Aplică!