Cinci milioane de romani isi produc rachiul in propriile gospodarii. Legea s-a schimbat, iar producatorii traditionali de tuica trebuie sa se adapteze. In primul rand, sa plateasca o acciza de peste 10 lei pe litru daca fac tuica pentru propriul consum. Apoi, sa foloseasca doar instalatii de tip alambic, avizate de nu mai putin de doua ministere, dar si mijloace omologate de masurare a cantitatii si a concentratiei de alcool. Putini au reusit sa se adapteze.
Un producator are multe etape de parcurs pentru a intra in legalitate Cazanul alambic trebuie inregistrat la autoritatea vamala de apartenenta, care sigileaza instalatia. Acesta este desigilat doar cand se face tuica, dupa care vamesii il resigileaza si fac nota de plata pentru accize. Producatorul are 25 de zile termen pentru plata.
O alta regula spune ca este permisa producerea a numai 50 de litri de alcool pur. Pentru tot ce depaseste aceasta cantitate se plateste acciza standard de 750 de euro pe hectolitrul de alcool pur, in cazul in care tuica va fi vanduta. In judetul Satu Mare exista peste 1.000 de cazane de palinca, insa activitatea acestora este blocata tocmai din cauza accizelor mari.
Anul acesta, productia de tuica a scazut cu 20% fata de anul trecut. Prin urmare, pretul la producator a crescut de la 13 la 15 lei pe litru.