Bolnavii de COVID-19 rămân fără concediu medical. Se dau amenzi de până la 10.000 de lei! Legea carantinării și izolării a provocat haos

Situaţie incredibilă pentru pacienţii confirmaţi cu noul coronavirus care nu au mai fost internaţi în spital şi stau izolaţi acasă: medicii de familie nu le pot da concediu medical.

Noua lege a carantinării şi izolării începe să-şi arate slăbiciunile. O scăpare îi afectează pe bolnavii de COVID care au primit recomadare de a rămâne izolaţi la domiciliu şi nu au mai fost internaţi.

Din cauza unui vid legislativ, medicii de familie nu le pot elibera acestor bolnavi concediu medical.

Legea izolării şi carantinei prevede că toţi cei depistaţi cu SARS-COV-2 trebuie internaţi şi li se acordă concediul medical la externare. Cei care n-au mai ajuns la spital sunt scăpaţi din vedere. Ministerul Sănătăţii caută soluţii pentru a rezolva problema.

Medicii de familie au mai găsit însă o problemă: noua lege, ce prevede internarea obligatorie a cazurilor pozitive, nu-i are în vedere şi pe cei care nu au mai fost spitalizaţi tocmai fiindcă DSP le-a cerut oamenilor să stea izolaţi acasă. În condiţiile în care, în multe locuri, nu au mai fost paturi disponibile în spitalele COVID.

Potrivit legii, toți pacienții diagnosticați cu COVID-19 ar trebui spitalizați pentru cel puțin 48 de ore. La externare, bolnavii ar trebui să primească un concediu medical, eliberat de medicul infecționist sau de medicul pneumolog, concediu ce poate fi prelungit cu cel mult 14 zile, de către medicii de familie.

Medicii de familie susțin că în lege nu există soluții și pentru pacienții care nu au mai ajuns să fie spitalizați. Nu le pot da concediu pe cod de boală, iar dacă folosesc un altul, riscă să fie amendați cu sume cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei și să fie acuzați de malpraxis.

Ministerul Sănătății susține că va găsi soluții, va actualiza legislația, astfel încât niciun pacient să fie afectat.

Mercur iese din retrograd pe 18 octombrie 2021. Ce înseamnă și cum sunt afectate zodiile
Toată lumea a simțit că face un pas înapoi în toată această perioadă. Cu toate acestea,...
Horoscopul zilei de 18 octombrie 2021. Leii pun multă presiune pe ei. Află ce îți rezervă astrele
Horoscopul zilei de 18 octombrie 2021 spune că Leii pun multă presiune pe ei. S-au acumulat o...
Parteneri
Cele mai scumpe ținute ale Ducesei de Cambridge. Ce rochie purtată de Kate Middleton a costat sute de mii de dolari
Printre cele mai scumpe ținute ale Ducesei de Cambridge se numără rochii luxoase și paltoane elegante. Kate Middleton are mai multe case de modă la care apelează frecvent, ce au și prețuri pe măsura faimei. 
Catine.ro
Ultimele știri