Antena Căutare

Calendar creștin ortodox 2018. Când începe noul an bisericesc

Calendar creștin ortodox 2018. Când începe noul an bisericesc. Noul an bisericesc începe sâmbătă, 1 septembrie 2018

Calendar creștin ortodox 2018. Când începe noul an bisericesc Galerie
Anul bisericesc | lupushor.wordpress.com

Pe 1 septembrie, în fiecare an, începe un nou an bisericesc. Aceste este diferit de anul civil care începe pe 1 ianuarie. Tradiția moștenită din Legea Veche spune că Această zi marchează începerea creației lumii de către Dumnezeu și începutul propovăduirii Evangheliei de către Mântuitorul Iisus Hristos.

Despre calendarul bisericesc

La romano-catolici, anul bisericesc începe cu prima duminică din Advent, aceasta fiind duminica cea mai apropriată de 30 noiembrie. Practic, calendarul lor bisericesc începe cu 4 săptămâni înainte de Crăciun.

Evreii încep calendarul bisericesc cu luna Tisri, și anume septembrie. Evreii sărbătoreau luna septembrie și pentru că apele potopului au scăzut în acea lună și corabia lui Noe s-a oprit pe Muntele Ararat. Astfel, Moise a coborât de pe muntele Sinai cu tablele Legii și așa a început construirea cortului Domnului.

Înainte de nașterea Mântuitorului existau două sisteme diferite pentru calcularea timpului unui an. Unul aparținea egiptenilor care împărțeau anul în 365 zile și altul al romanilor în care anul dura 355 zile. De vreme ce ele nu erau în acord, s-a decis punerea lor în acord cu calendarul ceresc. Iuliu Cezar a adoptat acest tip de calendar care s-a numit “calendarul iulian”.

Creștinii au urmat acest calendar timp de 15 secole. Pentru că exista o diferență de 11 minute și 14 secunde între calendarul iulian și cel solar, marii învățați au dicutat cu Biserica propunând îndreptarea acestuia.

Anul Bisericesc

Astfel, la 24 februarie 1582, papa Grigore al XIII-lea a făcu o nouă reformă. El a suprimat 10 zile din calendar, astfel încât data de 5 octombrie a devenit 14 octombrie. Acest calendar a purtat numele de “calendar gregorian”.

La Congresul de la Constantinopol din 1923 majoritatea Bisericilor Ortodoxe a decis să adopte calendarul gregorian. Însă, chiar și în prezent, data Paștilor se calculează pe baza calendarului iulian, iar echinocțiul de primăvară are loc mai târziu.

Biserica Ortodoxă nu a decis singură adoptarea calendarului gregorian, ci a făcut această alegere după Consfătuirea interortodoxă de la Constantinopol. La această Consfătuire din 1923 nu au participat toate Bisericile Ortodoxe. Din această cauză îndreptarea calendarului a decis să fie adoptată de fiecare Biserică Ortodoxă în parte la data dorită penru a evita orice tip de tulburări.

Nu trebuie să confundăm anul bisericesc cu anul liturgic. Anul liturgic începe în ziua Sfintelor Paști, iar anul bisericesc începe pe 1 septembrie. Anul liturgic se împarte în trei perioade, si anume Perioada Triodului, Perioada Penticostarului și Perioada Octoihului.

Începerea unui nou an bisericesc îi determină pe creștini să încerce să fie mai buni în noul an, să postească și să se roage pentru iertarea păcatelor.

Sursă foto: lupushor.wordpress.com, flickr.com

7 joburi ideale pentru studenții români... Veste extraordinară pentru tineri. Primesc locuri de muncă de la primărie. Ce trebuie să facă...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x