Antena Căutare

Calendar ortodox octombrie 2019. Când pică Sfânta Parascheva și program hram

Calendar ortodox octombrie 2019. Când pică Sfânta Parascheva și programul hramului

Calendar ortodox octombrie 2019. Când pică Sfânta Parascheva și program hram Galerie
sfanta paarscheva 2019

Calendar ortodox octombrie 2019. Când pică Sfânta Parascheva și programul hramului

Sfânta Parascheva 2019 pică în calendarul creștin ortodox, în fiecare an, la data de 14 octombrie 2019. La fel ca și în anii trecuți, mijlocul lunii octombrie înseamnă venirea pelerinilor din toate colțurile, la Iași, pentru a se închina la Sfânta Parascheva, ocrtitoarea Moldovei, transformând orașul de pe Bahlui în centrul spiritual al Ortodoxiei.

În plus, potrivit creștinortodox.ro, anul acesta, alături de moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, pelerinii vor putea cinsti moaștele Sfintei Ecaterina. Menționam că tradiția de a aduce la Iași, cu prilejul sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva, moaște ale altor sfinți a fost instituită în anul 1996 de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei.

Anul acesta, pelerinii care vor veni să o cintestească pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, se vor putea închina şi la un fragment din moaştele Sfântului Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei, aduse din insula Corfu (Grecia), numită și „insula Sfântului Spiridon”.

Acestea vor fi aşezate spre închinare alături de racla cu sfintele moaşte ale ocrotitoarei Moldovei în baldachinul special amenajat din curtea Catedralei Mitropolitane.

Cine a fost sfânta Parascheva

Sfânta Parascheva s-a născut la începutul secolului al XI-lea, într-un sat din apropierea Constantinopolului. Părinții ei erau foarte credincioși și bogați. La vârsta de 10 ani, după ce merrge la biserică, simte chemarea lui Dumnezeu. Astfel, la vârsta de 20 de ani, aceasta decide să își lase părinții și să îl urmeze pe Hristos.

Parascheva ajunge la Constantinopol unde învață de la mai mulți călugări ce înseamnă viața duhovnicească. Mai întâi pleacă la mănăstirea Maicii Domnului din Heracleea, iar apoi decide să plece spre Ierusalim. După ce aceasta vede mai multe locuri sfinte, ea vrea să rămână într-o mănăstire de călugărițe din pustiul Iordanului.

Într-o noapte, un înger îi apare în vis și îi spune că trebuie să se întoarcă la părinții săi. Astfel, Parascheva se întoarce în Epivat, fără să spună nimănui de acolo cine este. La vârsta de 27 de ani ea se stinge din viață. Ea fost îngropată aproape de mare.

La câțiva ani după moartea ei, trupul neînsuflețit al unui marinar a ajuns la țărm. Un localnic a decis să îl îngroape la mal. Săpând o groapă, aceasta a descoperit trupul neputrezit al Sfintei Parascheva. Nu a dat importanță acestui lucru și a îngropat marinarul alături de ea.

În noaptea următoare, unul dintre creștinii care a ajutat la îngroparea marinarului a visat-o pe Cuvioasa Parascheva. Ea i-a poruncit acestuia să îi ia trupul și să îl așeze la loc de cinste. În acest fel, trupul Sfintei Parascheva a ajuns în biserica Sfinților Apostoli din Kallicrateia.

Abia în anul 1641 moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva au ajuns la noi în țară. Încă din 26 noiembrie 1944 și până în prezent, aceste moaște se află la Catedrala Mitropolitană de la Iași. Creștinii de pretutindeni pot ajunge aici pentru a înălța rugăciuni pentru iertarea păcatelor lor și pentru sănătate.

Cine a fost Sfântul Spiridon

Calendar ortodox octombrie 2019. Când pică Sfânta Parascheva și program hram

Originar din insula Cipru, Sfântul Spiridon a fost păstor de oi în copilărie, iar mai apoi s-a căsătorit şi a avut copii. La scurtă vreme, soţia lui a murit, iar el slujea Domnului prin fapte bune şi grija de săraci. A primit darul facerii de minuni, vindecând de tot felul de boli şi izgonind duhurile cele rele. Pentru acestea, a fost ales episcop al Trimitundei, o cetate vestită a Ciprului.

Sfântul Spridon a murit la data de 12 decembrie 348, în Cipru, la varsta de 78 de ani. Moaştele Sfântului Spiridon au fost duse la Catedrala „Sfântul Spiridon”, în care se păstrează până astăzi.

Citește și:

Acoperământul Maicii Domnului 2019 tradiții și superstiții. Ce să faci pentru fericire și noroc​

Mama Luizei Melencu s-a prezentat la sediul Poliţiei Române pentru a-i fi prelevate probe biologice pentru stabilirea pr... Mario Iorgulescu, mesaj scandalos pe internet! S-a amuzat fără rușine! „Adevărat!”...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x