Antena Căutare

Când se trece la ora de vară 2021. Cum trebuie să ne setăm ceasurile

Luna aceasta, în martie 2021, România va trece la ora de vară, iar ceasurile vor fi date cu o oră înainte.

Când se trece la ora de vară 2021 | profimedia

Atunci când vom trece la ora de vară, diferența dintre GMT (Timpul Universal) și ora României va fi de trei ore. După trecerea la echinocțiul de primăvară, pe data de 20 martie, trecerea la ora de vară va avea loc pe 27 martie, la fix o săptămână după ce ziua a fost egală cu noaptea.

Când trecem la ora de vară 2021

Începând cu 20 martie 2021, ziua începe să fie mai lungă, în timp ce noaptea se scurtează. În noaptea de 27 spre 28 martie, România va face trecerea la ora de vară, iar ora 03:00 devine ora 04:00.

Cea mai scurtă zi a anului va fi cea de 28 martie 2021, când, în loc de 24 de ore, ziua va avea 23 de ore.

Articolul continuă după reclamă

Țările europene au adoptat acest sistem cu ora de vară - ora de iarnă secolul trecut pentru a economisi energie, mai ales în perioada războiului sau a crizelor de pe piața petrolului apărute în anii 1970.

Citește și: Atenție la regulă. România trece la ora de iarnă. Ceasurile se dau înapoi cu o oră în noaptea de sâmbătă spre duminică

Scopul introducerii orei de vară este acela de a crește numărul de ore în care oamenii se bucură de lumina naturală, acesta constituind un avantaj mai ales pentru cei care lucrează în agricultură.

România ar putea renunța la schimbarea orei

În 2018, România a elaborat o propunere legislativă pentru a se renunța la schimbarea orei de vară, astfel rămânând doar ora de iarnă.

Cu toate acestea, inițiativa pentru abrogarea Ordonanţei Guvernului nr. 20/1997 privind stabilirea orarului de vară şi a orei oficiale de vară pe teritoriul României (L281/2018) a fost respinsă de Senat, în şedinţa din 29 mai 2018, în calitate de primă Cameră sesizată. Tot atunci, nici Guvernul României nu a susţinut adoptarea acestei iniţiative legislative.

După ce Guvernul și-a menținut poziția și în fața Camerei Deputaților la 22 ianuarie 2021 în timp ce comisia pentru industrii și servicii a Camerei a dat, de asemenea, răspuns negativ, inițiativa legislativă a fost retrimisă comisiilor pe 10 februarie 2021 pentru elaborarea unui alt raport, în așteptarea deciziei la nivel european.

Decizia Comisiei Europene cu privire la schimbarea orei

Comisia Europeană a oferit oportunitatea statelor membre de a renunța la schimbarea orei de vară și a celei de iarnă, iar acestea au trebuit să aleagă dacă vor aplica în mod permanent schimbarea sezonieră a orei.

Citește și: Ora de iarnă 2019. Cum afectează schimbarea orei mersul trenurilor: Anunțul CFR

Propunerea de renunțare la schimbarea orei de vară și a celei de iarnă a apărut încă din 2018 și trebuia să intre în vigoare din 2019, însă unele state membre UE s-au opus acesteia.

Astfel, statele membre ale UE care doreau să păstreze permanent ora de vară ar fi trebuit să facă ultima modificare în acest sens în martie 2021, în timp ce acele țări care doreau să păstreze ora standard (ora de iarnă), vor face această ultimă schimbare în ultima duminică din octombrie 2021.

Deși țările membre ale Uniunii Europene trebuiau să informeze Comisia Europeană asupra deciziei lor, situația apărută o dată cu pandemia de coronavirus a dus la sistarea acestor planuri.

Tradiții și obiceiuri de Buna Vestire. Ce e bine să facem pe 25 martie, de Blagoveștenie... (P) Poți face mișcare oriunde, atunci când ai echipamentul necesar!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x