Legea permite parintilor sa mai tina copiii acasa daca acestia nu au implinit 6 ani pana la inceperea anului scolar. Astfel, unii dintre copii pot intra inA clasa pregatitoare la 5 ani si cateva luni iar altii sa inceapa la 6 ani si 10 luni.
Însă părinții trebuie să țină cont de faptul că școală nu înseamnă doar momentul în care copilul acumulează sau nu niște cunoștințe ci înseamnă un prim pas spre autonomia deplină a copilului, în lipsă parintelul și a oricărei persoane de îngrijire.
Școală e diferită de grădiniță, deci trebuie să ținem cont de faptul că acolo nu va există "îngrijitoare" și nici persoane care să ofere copilului sprijin în anumite activități.
Modificări din 2019. Se SCHIMBĂ tot în educație. Cei mai afectați ELEVI după ordinul ministrului.
Iată ce are nevoie să poată face copilul, pentru a se descurcă în clasă 0:
-să se îmbrace singur, să știe cum și cu ce. Ne amintim că la grădiniță ne luăm singuri copiii și îi îmbrăcăm, dar în școală nu vom mai avea acces, astfel încât copilul va trebui să se descurce singur cu îmbrăcatul. Doamnă învățătoare va putea încerca dar probabil că îi va fi greu să îmbrace 30 de copii, uneori mai mulți;
-să se descurce singur cu toaletă, spălatul pe mâini, să reușească să se abțină în timpul orelor de clasă;
-să se descurce singur cu mâncatul, să se poată abține până la pauză; de asemenea, să poată amâna nevoile de bază, toaletă, foame sete, plus impulsurile de a lovi, de a plecă, de a vorbi;
-să se descurce singur cu obiectele personale, să știe să diferențieze creionul de pix, să știe să le folosească;
-să se orienteze prin școală, să identifice ieșirea, sălile de clasă;