Cartofii şi merele, printre cele mai periculoase alimente. Motivul pentru care trebuie să le spălăm cu bicarbonat de sodiu înainte de consum

Cartofii şi merele sunt printre cele mai periculoase alimente! Este rezultatul îngrijorător al testelor făcute de autorităţi pe produsele din comerţ. Legumele şi fructele sunt tratate cu pesticide în exces, iar unele ajung să conţină un cocktail de şapte otrăvuri. 

Inspectorii sanitari au verificate toate fructele şi legumele din comerţ iar rezultatele i-au speriat şi pe ei. Toate sunt pline de pesticide, otrăvuri periculoase. Una dintre aceste substanţe se regăseşte în 98 la sută dintre prdouse.

Potrivit ANSVSA, unele fructe și legume din comerț pot conține până la șapte pesticide. În topul celor mai nesigure fructe găsim merele, strugurii și citricele, iar la capitolul legume, regăsim cartofii, roșiile și castraveții.

Surpinzător, chiar fructele exotice, de care mulţi se feresc pentru că sunt din import, ar fi cele mai sigure. În timp ce tradiţionalii cartofi sau merele pot fi periculoşi.

De cele mai multe ori, fructele şi legumele sunt stropite cu imazalil, un pesticid ce poate afecta ficatul sau stomacul. Această substanţă este autorizată în 24 de state membre, inclusiv în România, iar cantitatea maximă permisă este de 5 miligrame la un kilogram.

”Când un astfel de produs intră din afara UE, normativele cu privire la pesticide, îngrășăminte nu mai sunt îndeplinite normele UE. Și ne trezim cu tot felul de produse din Turcia, Iran, care au intrat pe teritoriul României și care sunt vândute fără documente fsicale și ne trezim că în loc să mâncam o portocală, mai bine bem o băutura carbogazoasă pentru că tot aceeași zonă de produse chimice intră în organism.”, declară președintele Infocons.

Marea problemă este, spun specialiştii, că mulţi consumatori nu ştiu cum să se protejeze. O soluţie ar fi spălarea fructelor cu bicarbonat de sodiu.

”N-o să găsim nici portocale făcute în țara noastră și foarte multe produse, mai trufandale, tip căpșuni, cireșe în mijlocul iernii. Dar în momentul în care cumpăram produsele, neapărat să le spalam înainte de a le consuma, iar după ce le-am spălat bine bine, iar apoi să ne spălăm și noi pe mâini.”, mai spune președintele Infocons, care avertizează că ne putem trezi cu toxiinfecții alimentare, dureri de burtă.

De cele mai multe ori alimentele care depăşesc limita de pesticide admisă de Uniunea Europeană se comercializează în locuri neautorizate, pieţe improvizate sau la coţul blocului.

Machiaje de Halloween. Cum să te deghizezi la tine acasă
Halloweenul a prins din ce în ce mai multă popularitate la noi în țară. Deși este o...
Horoscopul zilei de 21 octombrie 2021. Berbecii trebuie să fie sinceri cu cei din jur. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 21 octombrie 2021 îi sfătuiește pe nativii din zodiac să nu se...
Parteneri
Tartă cu dovleac copt și nuci. Desertul parfumat al toamnei
Unul dintre cele mai simple, delicioase și aromate deserturi de toamnă este rețeta de tartă cu dovleac copt și nuci. Crusta crocantă din aluat fraged umplută cu o cremă de dovleac copt și un decor frumos din nuci cu semințe de dovleac, transformă acest desert într-un spectacol de toamnă minunat.
Catine.ro
Ultimele știri