- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Cazinoul din Constanţa, unul dintre cele mai periclitate şapte situri din Europa în 2018, are nevoie de 12 milioane de euro fonduri alocate de Guvern pentru reabilitare, potrivit unui raport tehnic şi financiar întocmit de reprezentanţi Europa Nostra şi ai Institutului Băncii Europene de Dezvoltare.
Cazinoul din Constanţa a fost listat între cele mai periclitate şapte situri din Europa în 2018, în urma nominalizării sale de către Asociaţia ARCHÉ.
Construit în 1910, Cazinoul din Constanţa a devenit un reper al ţărmului Mării Negre. Daniel Renard, arhitectul româno-elveţian care a proiectat clădirea, a optat pentru expresivitatea opulentă a Art Nouveau-ului pentru a ilustra modernizarea României în timpul domniei lui Carol I. După trecerea repetată a clădirii din administraţia statului în cea privată şi înapoi, Cazinoul a fost abandonat în anii 2000.
Raportul propune mai multe măsuri şi recomandări. Cazinoul este o clădire reper situată într-un punct important al oraşului şi merită, fără nicio îndoială, să fie restaurat la vechea sa splendoare pentru a putea găzdui activităţi sociale şi comunitare. Utilitatea acestei iniţiative este confirmată de alocarea de către Guvern a unor fonduri substanţiale pentru reabilitarea clădirii (12 milioane euro).
Proprietarul şi operatorul Cazinoului, Primăria Municipiului Constanţa (PMC), transferă responsabilitatea pentru lucrările de construcţie şi proiectare privind Cazinoul Companiei Naţionale de Investiţii (CNI), printr-un acord valabil până la începutul anului 2019.
Cu toate acestea, există îngrijorări majore privind modul în care proiectul urmează să fie executat, din cauza unei combinaţii de neajunsuri, după cum urmează: Starea actuală a clădirii, care a fost abandonată de ceva vreme, nu se cunoaşte cu precizie, iar până acum au fost făcute numai studii de fezabilitate. Lipsa de informaţii clare face ca estimarea costului lucrărilor de reparaţie a structurii şi restaurare a decoraţiunilor să fie problematică.
Funcţiunea propusă nu pare să fi fost studiată în suficient detaliu, nepermiţând luarea de decizii credibile pe termen lung care să determine detaliile noului proiect şi alte aranjamentele conexe.
Noua configuraţie a clădirii, posibilitatea de a adăuga noi elemente şi de a o moderniza pentru a o aduce la standardele actuale nu au fost încă definite în detaliu.
Strategia propusă de experţi constă în actualizarea Studiului de Fezabilitate în limita sumei de 50.000 de euro, înainte de aprobările finale şi de începerea licitaţiei pentru realizarea proiectului.
O ADOLESCENTĂ din Iasi a ajuns marioneta unui PUSCĂRIAȘ! În doar câteva zile, fata a reușit să strângă sume IMPRESIONANT... Scene REVOLTĂTOARE, surprinse într-o sală de clasă! Un ELEV este filmat în timp ce JIGNEȘTE și amenință cu BĂTAIA o prof...