Ministerul Afacerilor Externe a anunțat sâmbătă că au fost confirmate cazuri de difterie în Ucraina, în regiunile Transcarpatia si Cernăuți, care se învecinează cu județele din nordul României. În țară, însă, nu s-au mai înregistrat cazuri de difterie din anii '80.
Directorul DSP Suceava, Liliana Grădinariu, a declarat că instituția a fost informată de către Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNCSBT) în 1 noiembrie despre confirmarea unor cazuri de difterie în regiuni din Ucraina de la graniţa de nord a României, potrivit Agerpres.
Astfel, directorul DSP Suceava a declarat că au fost transmise recomandări tuturor medicilor de familie şi spitalelor cu privire la necesitatea acordării unei atenţii deosebite diagnosticării corecte a tuturor cazurilor de angină cu simptomatologie sugestivă, inclusiv prin investigaţii de laborator. De asemenea, CNCSBT a recomandat îmbunătăţirea acoperirii vaccinale prin mobilizarea tuturor medicilor de familie pentru vaccinarea restanţierilor, copii şi adolescenţi, nevaccinaţi sau vaccinaţi incomplet.
Directorul DSP Suceava a declarat, de asemenea, că la nivel naţional şi judeţean nu s-au mai înregistrat cazuri de difterie din anii 1980.
Difteria este o contagioasă, cu evoluţie gravă, dar perfect controlabilă prin dozele de vaccin administrate corect în primii ani de viaţă. Diferia este o boală contagioasă a căilor respiratorii, produsă de bacilul Loeffler (Corynebacterium diphtheriae) și care se manifestă în special la copii.
Boala care ucide 2.000 de femei în fiecare an! Ce simptome are și cum poate fi prevenită
DSP Suceava susține că are stocuri suficiente de vaccinuri combinate, care oferă protecţie şi contra acestei boli, o schemă de vaccinare completă presupunând administrarea a cinci doze de vaccin la vârstele de 2, 4, 11 luni şi 6, 14 ani. ”În judeţul Suceava se administrează lunar peste 2.500 de doze, acoperirea vaccinală fiind de 85 şi 90 %”, a adăugat reprezentantul DSP Suceava, potrivit sursei citate.