Regele Mihai I al României a murit pe 5 decembrie, în Elveția, la 96 de ani. Cum miza averii Casei Regale este uriașă, mulți se întreabă despre ce sumă poate fi vorba.
În anul 2013, Top 300 Capital a estimat averea regelui Mihai la 60 de milioane de euro, iar în anul 2016 aceasta a crescut la 63-65 milioane de euro.
Familia Regală a României deţine patru castele (Castelul Peleş, Castelul Pelişor şi Castelul Foişor), Domeniul Regal Săvârșin, aproape 20.000 de hectare de pădure, trei imobile şi un teren în Bucureşti, un imobil şi terenuri în Poiana Ţapului, câteva cabane şi cantoane în Azuga – Predeal şi zeci de kilometri de drumuri forestiere.
Castelul Peleș
Palatul Elisabeta a fost oferit ca reşedinţă oficială permanentă a Regelui Mihai, în calitate de fost şef de stat, dar nu se află în proprietatea sa.
Cu toate acestea nu se cunoaște valoarea reală a moștenirii lăsate de Regele Mihai. De exemplu, s-a vehiculat că Peleșul ar valora mult mai mult decât se crede și în realitate ar putea fi vorba despre 150 de milioane de euro, în condiţiile în care Castelul Bran a fost estimat la 140 de milioane de dolari. Castelul Peleș a fost construit de Carol I din fonduri proprii și este unicat prin valoarea să istorică și artistică.
Castelul de la Săvârșin
Moștenirea lăsată de Carol al II - lea, tatăl Regelui Mihai
La începutul lui 2012, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a recunoscut o decizie luată de un tribunal din Lisabona, în 1955, prin care tatăl prinţului Paul de România, Mircea Grigore Lambrino, era recunoscut ca fiu legitim al regelui Carol al II-lea şi, implicit, ca frate vitreg al regelui Mihai.
După această decizie, Prinţul Paul poate revendica cel puţin patrimoniul care i-a aparţinut bunicului său, Carol al II-lea, în România.
Proprietăţile lui Carol al II-lea
- ferma Băneasa, judeţul Ilfov: 28,43 hectare teren agricol
- moşia Mănăstirea, judeţul Ilfov: 3.165,87 hectare teren agricol
- moşia Mănăstirea, judeţul Ilfov: 596,20 hectare de pădure
- Scroviştea, judeţul Ilfov: 16,38 hectare teren agricol
- ferma Snagov, judeţul Ilfov: 29,50 hectare teren agricol (inclusiv vie şi livadă)
- domeniul Broşteni, judeţul Neamţ: 39.885,38 hectare de pădure
- Palatul Snagov, compus din 1 corp cu 25 camere, inclusiv parcul şi bazinul din faţa castelului
- Palatul de la Scroviştea, compus din patru corpuri, cu un total de 210 camere
- Castelul Mediaşul Aurit, judeţul Satu Mare, compus din 1 corp (complet dărâmat).
- Castelul Lăpuşna, judeţul Mureş, 6 corpuri cu un total de 23 de camere.
- casa de vînătoare de la Lăpuşna: un corp cu un total de 40 camere, inclusiv parcul de 4 hectare.
- comuna Scroviştea, Ilfov: 7 corpuri de clădiri rurale cu un total de 43 de camere.
Sursa: capital, gândul
Atenţie mare! Un obicei pe care îl fac mulţi români, ilegal începând de astăzi. Amenzile sunt foarte mari!... Maria Ghiorghiu, cea care a prevăzut tragedia din Colectiv, avertizează: "Va fi o explozie portocalie sub forma une...