Live acumObservator 06
Prime Time 20:30Chefi la Cutite

Dezvăluiri bombă în cazul tragediei de la Timișoara! Ce detalii a ascuns administratorul societății care a făcut deratizarea mortală

Trei morţi, 32 de oameni internaţi şi un singur vinovat găsit până acum de anchetatori!Patronul firmei care a deratizat blocul în care au murit doi copii şi mama unuia dintre ei se află în aceste momente în faţa judecătorilor din Timişoara. El a recunoscut ce deetașii a asuns până acum.

Administratorul societăţii a fost reţinut după o noapte de audieri și a recunoscut că a folosit o substanţă letală pentru oameni, pe care a cumpărat-o de pe piaţa neagră.

Două blocuri au fost evacuate, în oraş s-a răspândit panica, iar în anchetă apar acuzaţii despre alerta declanşată mult prea târziu. După ore de cercetări, specialiştii au găsit otrava într-o cutie închisă într-un apartament.

Sunt 30 de ore de când în Timişoara este stare de urgenţă. Specialiştii care acţionează în astfel dde cazuri, echipele CBRN, au verificat încă un bloc din apropierea imobilului în care au murit doi copii şi mama unuia dintre ei, dar şi un restaurant, un club şi o grădiniţă. Toate au apelat la aceeaşi firmă care ar fi provocat dezastrul. Sute de locatari au fost investigaţi medical. 32, dintre care 23 sunt copii, au rămas internaţi peste noapte.

„Erau pacienţi cu care stăteai de vorbă, pe care îi consultai, îi intervievai şi starea lor de sănătate era absolut în regulă. dar în momentul înb care soseau analizele de laborator, se constata cu totul şi cu totul altceva, în special numărul de leucocite şi trombocite erau mult sub valoarea normală”, a spus Marius Craina, managerul Spitalului Judeţean.

Întreaga noapte, medicii şi poliţiştii au aşteptat rezultatele testelor de laborator pentru a afla care a fost soluţia mortală folosită.

Într-unul dintre apartamentele celui de-al doilea bloc evacuat, specialiştii au găsit într-un dulap o adevărată bombă toxică. O pungă întreagă de pastile folosite la deratizarea mortală era ţinută printre haine.

Procurorii spun că firma a folosit, în procesul de deratizare, o otravă contra şobolanilor, extrem de periculoasă şi interzisă pentru astfel de operaţiuni. Delicia-gastoxin se numeşte şi are în compoziţie fosfură de aluminiu, care emană un gaz toxic. Odată inhalat şi în contact cu umiditatea din plămâni, gazul are efecte letale. Practic, toate organele intră în colaps.

„Există şi o explicaţie de ce copiii au murit cu precădere, pentru că aceştia sunt vulnerabili în faţa gazului, pentru că respiră cu o frecvenţă mai mare decât adulţii şi inhalează mai mult gaz pe minut şi din cauza faptului că aceast gaz e mai greu decât aerul şi cei care au o înălţime mică vor inhala gazul de la nivelul lor”, a eexplicat Radu Țincu, medic primar ATI.

Un bebeluş de numai nouă zile şi un copil de trei ani au fost primele victime. Locuiau la acelaşi etaj şi amândoi au murit sâmbătă. Totuşi, coincidenţa tragică nu le-a dat de gândit autorităţilor. „Aveau simptome diferite" - a fost explicaţia medicilor, deşi, în raportul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale scrie clar că, în timpul apelurilor la 112, erau reclamate probleme digestive, adică semnele unei intoxicaţii. Abia luni dimineaţa, după moartea mamei copilului de trei ani, au apărut şi primele suspiciuni.

„Îi spunea colegei de ambulanţă să o lase să moară, deci suspiciunea iniţială a fost de intoxicaţie acută voluntară, după care, după ce a venit tatăl şi a spus că în afară de copilul lor, pe acelaşi palier mai este un deces, atunci am declanşat tot acest proces”, a spus Mihai Grecu, șef UPU.

Crina Boţa avea 29 de ani. „O femeie a durerii, obişnuită cu suferinţa" - aşa o descrie un prieten într-un mesaj postat pe Facebook. Tânăra a trăit ani de zile pe străzi. Soţul ei a fost cel care ar fi salvat-o. Bărbatul este şi acum internat în spital, cu aceleaşi simptome.

În cazul bebeluşului de nouă zile, substanţa toxică şi-a făcut efectul în doar câteva ore. Copilul a intrat în stop cardiorespirator şi nu a mai putut fi salvat.

Cazul fără precedent ridică multe semne de întrebare. De ce autorităţile s-au sesizat şi au intervenit abia ieri, la trei zile de la deratizare?15 apeluri au fost înregistrate la 112 în tot acest timp. Toate, de la aceeaşi adresă!

Directorul Serviciului de Ambulanţă are o explicaţie halucinantă.

„Opt apeluri, de exemplu, au fost numai pentru două persoane, şi au fost acei doi părinţi, mamă şi tată ai acelui copil decedat. În unele blocuri, mai ales în blocurile de nefamilişti sau în zonele mai sărace, să spunem, noi dacă ajungem acolo într-o zi, atunci suntem chemaţi de două trei ori în ziua respectivă”, a spus Iancu Leonida, directorul SAJ Timiș.

Patronul firmei care a folosit otrava este cercetat pentru ucidere din culpă, vătămare corporală şi trafic de produse sau substanţe toxice. Individul a încercat să lovească jurnaliştii în momentul în care a fost dus în faţa judecătorilor.

Bărbatul a recunoscut că a folosit substanţa toxică, pe care a cumpărat-o de pe piaţa neagră, dar a spus că nu şi-a dat seama că ar putea avea efecte mortale.

Mai multe detalii despre tragedia din Timișoara, în clipul de mai sus in Observator.

Recomandari