- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Gruparea Anonymous se descrie ca un colectiv care nu are afiliere politică și care se reunește în jurul unor cauze precum opunerea cenzurii și controlului guvernamental. Membrii grupării promovează libertatea de exprimare.
De ce membrii grupului Anonymous poartă faimoasa mască
În trecut, grupul Anonymous și-a exprimat sprijinul pentru mișcările Occupy și WikiLeaks ale lui Julian Assange. Se crede că gruparea primește pe oricine dorește să se alăture și membrii săi sunt numiți „anons”.
O semnătură caracteristică a lui Anonymous este masca Guy Fawkes, portretizată în romanul și filmul distopic „V for Vendetta”, în care un anti-erou anarhist, care poartă masca, luptă împotriva unui guvern fascist, supremacist alb.
Chiar și dincolo de internet, simpatizanții mișcării l-au purtat pe Guy Fawkes la mitinguri din întreaga lume.
O altă caracteristică a grupului este folosirea dispozitivelor sau a programelor text-to-speech care permit anoniilor să-și mascheze vocea în mesajele video.
Anonymous folosește site-ul web „AnonNews” și contul Twitter pentru a face anunțuri despre campaniile lor.
Cum a apărut gruparea de hackeri Anonymous și ce activități majore a avut
Se crede că mișcarea Anonymous a început pe site-uri web de tip imageboard precum 4chan la începutul anilor 2000.
Gruparea a devenit celebră pentru prima dată în 2008, când a declanșat atacuri cibernetice asupra Bisericii Scientologiei. S-a întâmplat după ce instituția a încercat să elimine de pe internet un videoclip controversat al starului Tom Cruise, în care vorbea despre credințele sale religioase.
În 2010, se credea că Anonymous este responsabil pentru atacurile cibernetice asupra Visa, MasterCard și PayPal, după ce firmele de servicii financiare au blocat donațiile către controversatul WikiLeaks.
În 2011, Anonymous a lansat o tiradă împotriva Bisericii Baptiste Westboro, cunoscută pentru opoziția sa extremă față de homosexualitate.
Un an mai târziu, după ce SUA au interzis popularul site de stocare Megaupload, Anonymous a închis site-urile Biroului Federal de Investigații (FBI) și ale Departamentului de Justiție.
În aprilie 2012, revista Time a numit Anonymous în lista sa cu cei mai influenți 100 de oameni din lume.
Tot în 2012, mișcarea de hacking a cerut protestatarilor din India să se opună a ceea ce considera cenzură guvernamentală în creștere a internetului, după ce un tribunal din Chennai a cerut celor 15 furnizori de servicii să blocheze accesul la site-uri web de partajare a fișierelor, cum ar fi Pirate Bay.
De-a lungul anilor, grupul a vizat site-uri web de pornografie infantilă și portaluri de recrutare pentru Statul Islamic. De asemenea, a urmărit agenții guvernamentale precum Agenția Centrală de Informații (CIA) și Pentagonul din SUA și Scotland Yard din Marea Britanie.
Nu a fost prima dată când Anonymous ia parte la proteste împotriva discriminării rasiale în SUA. În 2014, anons au atacat site-ul Primăriei din Ferguson, Missouri, după ce Michael Brown a fost împușcat și au amenințat cu atacuri cibernetice împotriva poliției și a guvernului local dacă protestatarii erau răniți.
Ce tactici folosesc hackerii din grupul Anonymous
Se știe că Anonymous folosește atacuri Distributed Denial of Service (DDoS), în care hackerii îmbină serverul unui site web cu date care provoacă blocarea acestuia, făcând site-ul inaccesibil.
O altă tactică pe care o folosește este defacement – atunci când paginile site-ului țintă sunt înlocuite cu mesajele și graficele hacktiviștilor.
O metodă înrudită este redirecționarea – în care o modificare a adresei site-ului web ales face ca utilizatorii săi să fie redirecționați către o altă pagină.
Grupul folosește, de asemenea, metode mai serioase, cum ar fi doxing, în care informațiile private sau sensibile sunt furate, distrugerea datelor folosind viruși informatici și „phishing” pentru extragerea datelor personale.
Membrii anonimi au avut mai multe confruntări cu legea, agențiile guvernamentale efectuând arestări pentru piraterie informatică, fraudă și urmărire cibernetică.
În 2017, hacktivistul american James Robinson a fost trimis la închisoare timp de șase ani după ce a fost condamnat pentru comiterea de atacuri DDoS.
Un alt hacker, Deric Lostutter, a fost condamnat la doi ani de închisoare după ce s-a infiltrat pe site-ul unei echipe sportive de liceu pentru a dezvălui adevărul despre un caz mușamalizat de viol.
Te-ar putea interesa și: UPDATE Război Rusia - Ucraina, ziua 3 LIVE TEXT. Moscova acuză Kievul că refuză negocierile și amenință că ofensiva va reporni în plină forță
Averile miliardarilor ruși au scăzut dramatic după ce Vladimir Putin a invadat Ucraina. Cât de mari sunt pierderile... Război Ucraina - Rusia: Mia s-a născut în stația de metrou unde mama se adăpostea de bombe. Imaginile au emoționat între...