Antena Căutare

Averile miliardarilor ruși au scăzut dramatic după ce Vladimir Putin a invadat Ucraina. Cât de mari sunt pierderile

Decizia lui Vladimir Putin de a ataca Ucraina, în dimineața zilei de 24 februarie 2022, a dus la pierderi uriașe în rândul averilor deținute de miliardarii ruși. Aceștia au pierdut sume uriașe și nici președintele Rusiei nu a scăpat. UE a decis să-l sancţioneze și să-i blocheze averea în Europa.

colaj de imagini cu vladimir putin si indicele moex al rusiei Galerie
Decizia lui Vladimir Putin de a ataca Ucraina, în dimineața zilei de 24 februarie 2022, a dus la pierderi uriașe în rândul averilor deținute de miliardarii ruși. Aceștia au pierdut sume uriașe și nici președintele Rusiei nu a scăpat. UE a decis să-l sancţioneze și să-i blocheze averea în Europa | Profimediaimages.ro

Președintele rus Vladimir Putin i-a convocat pe câțiva dintre liderii de afaceri ai națiunii la o întâlnire la Kremlin.

La întâlnire au fost cel puțin 13 miliardari: Vagit Alekperov, Pyotr Aven, Andrei Bokarev, Andrei Guriev, Mihail Gutseriev, Suleiman Kerimov, Andrey Melnichenko, Leonid Mikhelson, Alexey Mordashov, Vadim Moshkovich, Vladimir Potanin, Dmitri Ye Pumpyansky și Vladimir Ye Pumpyanski.

Citește și: Imagini sfâșietoare cu un tată care se desparte de la fetița lui, înainte ca micuța să plece din Ucraina devastată de război - VIDEO

„Ceea ce se întâmplă este o măsură necesară”, le-a spus el, care a subliniat că este singura modalitate pe care o avea la dispoziție.

Se pare că niciunul dintre miliardari nu a comentat, unii probabil prea speriați de Putin pentru a vorbi împotriva invaziei, scrie Forbes.

Război Ucraina - Rusia: Câți bani au pierdut miliardarii ruși

Atacul Rusiei asupra Ucrainei nu numai că a făcut ravagii materiale, ci a destabilizat piețele din întreaga lume și a afectat averea chiar și a celor mai apropiați aliați ai lui Vladimir Putin.

Zeci de miliarde de dolari au fost șterse din averea elitei miliardare a Rusiei, pe măsură ce bursa țării și rubla s-au prăbușit.

Cei aproximativ 116 miliardari ai Rusiei au pierdut aproape 90 de miliarde de dolari începând cu 16 februarie 2022, calculează Forbes.

Citește și: Papa Francisc a efectuat o vizită la Ambasada Rusiei. Suveranul Pontif a vorbit cu ambasadorul rus "peste o jumătate de oră"

Dintre acestea, aproximativ 39 de miliarde de dolari au fost șterse joi, după ce indicele Moex al Rusiei s-a închis cu 33%, iar rubla a scăzut la un minim record în raport cu dolarul.

Amenințarea cu sancțiuni ar putea ”mușca” și mai mult în averea celor mai bogați din Rusia, notează sursa citată anterior.

Cinci dintre miliardarii care au fost joi la Kremlin, respectiv Alekperov, Mikhelson, Mordashov, Potanin și Kerimov, au rămas fără părți semnificative din averi. În total, cel puțin 11 miliardari ruși au pierdut câte un miliard de dolari sau mai mult pe 24 februarie 2022.

Cine sunt cei mai bogați oameni din Rusia și câți bani a pierdut fiecare

Cei mai bogați oameni din Rusia au fost afectați de hotărârea lui Vladimir Putin de a ataca Ucraina. Cel mai afectat a fost Vagit Alekperov, care a pierdut 3,8 miliarde de dolari, însă și alți miliardari ruși au suferit pierderi uriașe.

  • Vagit Alekperov - averea lui a scăzut cu 3,8 miliarde dolari sau 15,4%

Vagit Alekperov, fost ministru sovietic al petrolului, este președintele celei mai mari companii petroliere independente din Rusia, Lukoil.

  • Alexey Mordashov este mai ”sărac” cu 3,3 miliarde de dolari

Acesta este acţionarul majoritar al companiei siderurgice Severstal, pe care a condus-o timp de 19 ani în calitate de CEO.

  • Suleiman Kerimov - scădere cu 2,6 miliarde dolari, cu 18,2%

Economist calificat, Kerimov a făcut o carieră investind în companii aflate în dificultate din Rusia. Cea mai mare parte a averii sale provine acum din participația familiei sale în cel mai mare producător de aur din Rusia, Polyus.

  • Vladimir Lisin - scădere cu 2,5 miliarde de dolari, cu 8,3%

Vladimir Lisin este președintele NLMK Group, un producător de top de produse din oțel.

  • Oleg Tinkov - scădere cu 2 miliarde de dolari, cu 52,2%

Fondatorul băncii ruse, Tinkoff, a fost condamnat anul trecut pentru depunerea unei declarații fiscale false și a fost de acord să plătească mai mult de jumătate de miliard guvernului SUA.

Citește și: Cum arată familia lui Volodimir Zelenski. Cine este Olena, femeia care i-a dăruit doi copii președintelui Ucrainei

  • Vladimir Potanin - scădere cu 1,9 miliarde de dolari, cu 7%

Numit ca un apropiat al președintelui Rusiei de către Trezoreria SUA în 2018, cea mai mare parte a averii sale este deținută în gigantul minier Norilsk Nickel.

  • Leonid Mikhelson - scădere cu 1,7 miliarde de dolari, cu 6,4%

Leonid Mikhelson este acționar majoritar al producătorului de gaze Novatek.

  • Ghenadi Timcenko - scădere cu 1,7 miliarde de dolari, cu 7,2%.
  • Leonid Fedun - scădere cu 1,2 miliarde de dolari, cu 12,8%

Leonid Fedun este un fostul militar devenit expert financiar. El e mâna dreaptă a lui Alekperov la Lukoil.

  • Mihail Shelkov - scădere cu 1,1 miliarde de dolari, cu 24,6%

Mihail Shelkov este fost șef al diviziei de investiții a Rostec, deținută de stat, care controla contractorii militari din Rusia. Cea mai mare parte a averii a obținut-o din participarea la VSMPO-AVISMA, cel mai mare producător de titan din lume pentru industria aerospațială.

  • Roman Abramovici - scădere cu 1 miliard de dolari

Parlamentarii britanici au cerut confiscarea bunurilor lui Abramovici, inclusiv a clubului de fotbal Chelsea.

Citește și: Război în Ucraina, ziua 2 LIVE TEXT. Zelenski cere mai multe sancţiuni pentru Rusia: "Presiunea trebuie să crească!" / Putin mobilizează noi trupe în Belarus pentru a lua cu asalt Kievul

Imagini sfâșietoare cu un tată care se desparte de la fetița lui, înainte ca micuța să plece din Ucraina devastată de ră... Ce este și cu ce se ocupă Anonymous, gruparea de hackeri care a declarat ”război cibernetic” Rusiei. De ce poartă faimoa...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x