Antena Căutare

Ce este stafilococul auriu și ce afecțiuni poate să cauzeze! Alți doi bebeluși infectați, internați la Spitalul Grigore Alexandrescu

Cinci bebeluși născuți la Maternitatea Giulești au fost internați, în ultimele zile, la Spitalul ”Grigore Alexandrescu”, sub suspiciunea unor infecții stafilococice. Acum, însă, șeful secției de boli infecțioase de la Spitalul Victor Babeș a explicat ce înseamnă o astfel de infecție. 

Cinci bebeluși născuți la Maternitatea Giulești au fost internați, în ultimele zile, la Spitalul ”Grigore Alexandrescu”, sub suspiciunea unor infecții stafilococice. Acum, însă, șeful secției de boli infecțioase de la Spitalul Victor Babeș a explicat ce înseamnă o astfel de infecție.

Așadar, conform șefului șecției de boli infecțioase de la Spitalul Victor Babeș, Dragoș Ștefan Lazăr, o infecția cu stafilococ are loc atunci când microbul pătrunde în organism, nu atunci când bacteria e prezentă la nivelul pielii ori al mucoasei.

Astfel, potrivit acestuia, bebelușii n-au fost infectați cu stafilococ auriu, ci doar contaminați.

”Ce s-a întâmplat cu acei sugari probabil a fost o contaminare, dar practic, toţi având asta, gândiţi-vă că mamele sunt prima sursă. Asta nu e o infecţie. Faptul că-l avem pe piele nu e o infecţie, face parte din flora comensală, adică flora obişnuită - şi în mucoasele noastre şi pe piele, dar uneori, în mod accidental, se pot întâmpla şi infectări de genul acesta”, a mai spus medicul, potrivit Mediafax.

Acesta a explicat, de asemenea, că stafilococul auriu este un germen pe care mulți oameni îl au, întrucât se găsește peste tot. Problemele apar, însă, doar atunci când ajunge în interiorul organismului uman.

”Stafilococul auriu este un germen ubicuitar, adică se găseşte peste tot. Foarte mulţi oameni îl au pe piele şi într-un fel, el ne ajută, pentru că ne apără de alţi microbi. El este un microb pe care îl găsim peste tot. Problema e când îl găsim în interiorul organismului. Pe exterior, adică mucoase şi piele, e oarecum firesc să apară”, a mai explicat medicul care a spus că mulți dintre bebeluși dobândesc această bacterie pe piele la naștere.

Conform aceleiaşi surse, printre cele mai grave afecţiuni produse de instalarea microbului în organism se numără pneumonia şi meningita.

”Simptomatologia - dacă microbul ajunge să provoace boală - depinde de unde pătrunde. Pot fi inclusiv pneumonii foarte grave date de acest microb, pot fi meningite dacă se dezvoltă un focar în apropiere de meninge. Dar stafilococul, în general, nu pătrunde foarte uşor în organismul uman”, a precizat Dragoş Ştefan Lazăr.

Cele cinci cazuri de bebeluși infectați vin la o jumătate de an după ce Maternitatea Giuleşti a fost închisă, tot din cauza stafilococului auriu. Atunci, 45 de copii s-au îmbolnăvit din cauza bacteriei descoperite inclusiv pe mâinile medicilor şi asistentelor.

Oamenii din 24 de localitați din Arad trăiesc printre munţi de gunoaie. Mirosul este greu de suportat... Rezultate Loto 9 mai 2019. Rezultate trageri Loto 6/49, Loto 5/40. Report uriaș la Joker...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x