- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Un grup de lucru format din specialiști ai Ministerului Mediului și ai Administrației Fondului pentru Mediu (AFM) lucrează la o propunere de modificare a legislației privind timbrul de mediu, a declarat, președintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), István Jakab. În prezent, în Parlament, există mai multe proiecte de modificare a taxei.
„(...) în prezent, la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor s-a constituit un grup de lucru format din specialiști din cadrul ministerului și ai Administrației Fondului pentru Mediu care lucrează la o propunere legislativă de modificare a legislației privind timbrul de mediu. (...) luăm în considerare toate propunerile care apar la Parlament, dar încercăm să venim cu varianta noastră. Din punctul meu de vedere, timbrul de mediu așa cum este la ora actuală este în regulă. Nu a fost declarat neconform cu legislația Uniunii Europene, dar va trebui să regândim în perspectiva aceluiași principiu Poluatorul plătește. În Parlament există mai multe variante: să se tranforme în rovinietă sau să fie un fel de impozit anual sau o altă variantă în care o taxă de poluare să fie inclusă în prețul carburantului și până la desființarea completă a timbrului de mediu. Sper ca, în perioada următoare, ministerul să vină cu o propunere pe care să o prezentăm în Parlament, dar momentan, rămânem cu actualul timbru de mediu”, a explicat Jakab.
Președintele AFM susține, în același timp, că, în privința restituirii taxei autor către care o vor solicita, există bani în bugetul Fondului de Mediu pentru acest tip de operațiune.
Românii își pot recupera banii
„Ordinul comun parafat cu ANAF a fost făcut pentru eșalonarea restituirii taxei auto pentru următorii cinci ani. O parte din bani trebuie să vină de la ANAF, pentru că și ei au încasat la un moment dat taxa, iar o parte de la Fondul pentru mediu. Împărțit pe cei cinci ani de zile, după un calcul pe care l-am făcut cu penalități și dobânzi, din cele 3 miliarde de lei ajungem la aproximativ 600 de milioane de lei pe an. Ar fi un efort pentru bugetul nostru, dar partea noastră de bani există, nu se pune problema”, a afirmat președintele AFM.
Potrivit datelor oficiale, în perioada 1 ianuarie - 31 martie 2016, suma colectată la Fondul pentru mediu din taxa de timbru pentru autovehicule s-a ridicat la valoarea de 168 milioane de lei.
La jumătatea lunii aprilie, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca Palmer, anunța, într-o conferință de presă, că aproximativ un milion de români care au achitat taxa auto în perioada 2007 - 2013 ar putea beneficia de restituirea sumelor achitate dacă depun o cerere în acest sens la unitățile teritoriale ale Fiscului. Banii urmează să fie primiți eșalonat în cinci ani.