Antena Căutare

Ce pot face bolnavii de Covid-19 internați, dar care nu vor să rămână în spital. Ministrul Sănătății atrage atenția că pot răspunde penal

Nelu Tătaru a explicat care este procedura pentru ca românii depistați pozitiv cu Covid-19 și internați să poată părăsi spitalul, la cerere. Prima condiție este să nu aibă simptome, spune ministrul Sănătății care atrage atenție că la orice abatere vor răspunde penal.

Ce pot face bolnavii de Covid-19 internați, dar care nu vor să rămână în spital. Ministrul Sănătății atrage atenția că pot răspunde penal
e pot face bolnavii de Covid-19 internați, dar care nu vor să rămână în spital | Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Sănătății spune ca pacienții asimpomatici pot cere să fie externați, însă dacă sunt implicați în vreo ancheta epidemiologică ulterior, care arată că nu au respectat autoizolarea, vor răspunde penal.

„Evaluarea unui pacient se face de către medicul curant care are o asumare a externării. Se poate face externare la cerere, dacă și medicul consideră asta. Recomandarea de izolare trebuie să existe. Dacă pacientul își asumă externarea știindu-se pozitiv, iar ulterior o anchetă epidemiologice îl implică intră sub incidența articolului penal de zădărnicire a combaterii bolilor.

Atât timp cât vor respecta izolarea la domiciliu, spunem că își poate asuma acea externare, dar, în condițiile în care nu respectă, pune în pericol pe cei din jur, familie sau nu.

Contextul actual după motivarea CCR ne face să avem în acest moment decât strict recomandările medicale epidemiologice, dincolo de cele legislative”, a declarat Tătaru, potrivit digi24.ro.

Citește și: Nelu Tătaru a făcut anunțul oficial despre starea de urgență. Dacă numărul de cazuri crește, se va lua o decizie drastică

Autoritățile urmează să elaboreze un proiect de lege privind carantina și izolarea

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat vineri că va fi elaborat un proiect legislativ în conformitate cu recomandările Curţii Constituţionale referitoare la starea de carantină şi internarea obligatorie, act normativ care va fi prezentat în şedinţa de guvern de săptămâna viitoare.

„Ne pregătim pentru un proiect legislativ pe care îl vom şi promova în şedinţa de săptămâna viitoare a Guvernului, care tocmai acele recomandări ale Curţii Constituţionale vrem să le clarificăm foarte atent. Boală transmisibilă, carantină, izolare, tratament şi internare. Recomandările şi articole care nu sunt conforme – potrivit Curţii Constituţionale – din Legea 95 sau Legea 50 sau din Ordonanţa de Urgenţă 99 suntem în măsură să le putem reaşeza legislativ, dar avem nevoie de cooperarea dumneavoastră, avem nevoie de colaborarea corpului medical pentru a putea gestiona acest moment. (…) Au fost nişte recomandări ale Curţii Constituţionale, care recomandau claritate şi previzibilitate, le vom face într-un proiect legislativ, vom reveni şi cu un ordin de ministru în ceea ce priveşte această izolare”, a spus Tătaru într-o conferinţă de presă organizată la sediul Guvernului.

E oficial, legea a fost promulgată! Toții copiii fără posibilități vor primi o tabletă sau un laptop pentru activităţile... Amendă pentru cei care produc mirosuri neplăcute în bloc! În ce condiții poți fi sancționat: „Legea poate fi invocată”...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x