- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Ce sărbătorim pe 8 martie? Ziua Femeii sau Ziua Mamei? Află totul despre această zi specială, dedicată Femeii.
Ziua Internațională a Femeii se sărbătorește în fiecare an pe 8 martie, comemorând astfel atât realizările sociale, politicile și condițiile economice ale femeilor, cât și discriminarea și violența care își fac încă simțită prezența în lume.
De Ziua Femeii, reprezentantele sexului frumos sunt recunoscute pentru realizările lor, indiferent de diferenţele naţionale, etnice, lingvistice, culturale, economice sau politice.
Ziua Femeii 2019. Top idei de cadouri inedite pentru mama de 8 martie
În Antichitate Ziua Femeii era sinonimă cu Ziua Mamei. Evenimentul avea loc primăvara când era sărbătorită zeiţa Rhea, mama tuturor zeilor. În Anglia secolului XIX era menţionată “Duminca mamei”. În anul 1909, la 28 februarie, în Statele Unite, s-a serbat femeia în urma unei iniţiative a Partidului Socialist American.
După Primul Război Mondial, în cadrul unei Adunări Generale a ONU a fost stabilită ziua de 8 martie pentru a marca acest eveniment.
În România s-au menţinut obiceiurile de dinainte de 1989, când copiii făceau cadouri mamelor, bunicilor, învăţătoarelor şi profesoarelor, de Ziua Mamei. Copiii confecţionau în şcoli felicitări pe care lipesc şi poza lor, iar mai apoi le duc acasă pentru a le oferi persoanelor de sex feminin, în special mamei. Acest obicei s-a păstrat și astăzi, de 8 martie, deși Ziua Mamei a fost declarată sărbătoare de sine stătătoare, din anul 2010. De atunci, Ziua Mamei pică în prima duminică a lunii mai, iar în 2019, Ziua Mamei se sărbătorește duminică, 5 mai.
Ziua Femeii pe Glob
Ziua Internațională a Femeii este sărbătorită în mai multe țări ale lumii, iar în unele dintre acestea este considerată chiar zi liberă. Iată care sunt țările în care se sărbătorește data de 8 martie: Albania, Algeria, Angola, Armenia, Azerbaidjan, Bangladesh, Belarus, Bosnia și Herțegovina, Brazilia, Bulgaria, Burkina Faso, Cambodgia, Camerun, Chile, Columbia, Croația, Cuba, Cipru, Danemarca, Eritreea, Finlanda, Georgia, Grecia, Guineea-Bissau, Islanda, India, Italia, Israel, Laos, Letonia, Kazahstan, Kosovo, Kirghizstan, Macedonia, Madagascar, Malta, Mexic, Republica Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal, Palestina, Polonia, Portugalia, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Suedia, Siria, Tadjikistan, Turcia, Turkmenistan, Ucraina, Ungaria, Uzbekistan, Vietnam, Zambia. În China, femeile au după-amiaza liberă de 8 martie.
Ziua Femeii s-a sărbătorit prima dată pe 28 februarie, în 1909, în New York, amintind de greva unui sindicat al femeilor, petrecută cu un an în urmă.
În august 1910, cu ocazia Internaționalei Socialiste reunită la Copenhaga, activista socialistă germană Luise Zietz împreună cu colega ei Clara Zetkin propun sărbătorirea zilei internaționale a femeii. A fost sărbătorită pentru prima dată anul următor, în 19 martie 1911.
Din 1913, femeile din Rusia au sărbătorit ziua femeii în ultima duminică din februarie. În anul 1917, ultima duminică din februarie conform calendarului pe stil vechi a coincis cu ziua de 8 martie pe stil nou. După '89, în România Ziua Mamei este înlocuită cu Ziua Femeii.
Cum se sărbătorește 8 Martie
În țările baltice, de 8 martie se pune mai mult accent pe Ziua mamei, sărbătoare marcată prin oferirea de daruri și flori acestora.
În Italia, de 8 martie sunt organizate reuniuni despre afirmarea drepturilor femeilor, a siguranței acestora la locul de muncă, a sănătății. Bărbații le oferă femeilor mimoze galbene. DE asemenea, mimozele galbene și ciocolata sunt daruri oferite frecvent și femeilor din Rusia și Albania, în ziua de 8 martie.
În Portugalia, femeile sărbătoresc seara zilei de 8 martie în oraș, în grupuri formate numai din femei.
Pentru femeile din Pakistan, 8 martie înseamnă celebrarea luptelor pentru drepturile femeii și încercările de natură culturală sau religioasă, prin care au trecut.
În China, pe 8 martie, femeile se bucură de o după-amiază liberă, iar bărbații le dăruiesc flori şi mici cadouri femeilor din viaţa lor – soţiilor, iubitelor, mamelor, fiicelor şi colegelor.
Ziua Femeii sau Ziua Mamei, indiferent la ce vă duce cu gândul această sărbătoare de 8 martie, aceasta este și va fi mereu dedicată sexului frumos.
Ziua Femeii, urmată de Mucenici
Imediat după Ziua Femeii, pe 9 martie are loc prăznuirea sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia, o zi importantă în credința populară. În această zi se prepară și se dau de pomană mucenici cu nucă, iar bărbații beau tradiționalele 40 de pahare cu vin. Obiceiul îşi are originile în Antichitate, când se credea că bărbaţii care beau vin vor fi mai sănătoşi şi mai puternici, căci vinul se va transforma în sânge.
Citește și: Calendar ortodox 2019. Când e sărbătoarea Mucenicilor și cine sunt cei 40 de Sfinți
Rețetă mucenici. Cea mai bună rețetă de mucenici moldovenești pufoși
Rețetă mucenici. Cea mai simplă rețetă de mucenici muntenești fierți
Cum arată spitalul în care Gigi Becali tratează gratuit bolnavii de cancer... Tradiții de 8 Martie. Ce flori să-i dăruiești de Ziua Femeii și ce e interzis...