O tragedie a îndoliat România în a doua zi de Crăciun, pe 26 decembrie 2023. Pensiunea Ferma Dacilor a luat foc, iar mai multe persoane și-au pierdut viața în incendiul dezastros din urmă cu aproximativ două săptămâni.
Printre cei care au intrat în atenția autorităților a fost chiar patronul locației, Cornel Dinicu. Fiul bărbatului se afla în clădire atunci când au izbucnit flăcările. Acesta nu a putut ieși din foc, fiind găsit de fără suflare.
La momentul respectiv se aflau 26 de persoane în pensiunea Ferma Dacilor, iar 18 au reușit să se evacueze la timp. În urma dezastrului, un copil și un altul au fost răniți, iar mai mulți oameni au murit.
Citește și: Cât costa o noapte de cazare la Ferma Dacilor. Prețul era unul uriaș pentru condițiile „minimaliste”
La scurt timp de întâmplarea dureroasă, autoritățile au luat o hotărâre în ceea cel privește pe patronul clădirii și alte două persoane: Vitomir Adrian Ristin și Adelina Elena Ilie care sunt implicate în administrarea pensiunii de la de la Tohani.
Cornel Dinicu, patronul pensiunii Ferma Dacilor, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile
Cornel Dinicu, patronul pensiunii Ferma Dacilor care a luat foc pe 26 decembrie 2023, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Hotărârea instanței nu este definitivă. Mai mult, Judecătoria Ploiești a dispus plasarea în arest la domiciliu a bărbatului, dar și a altor două persoane: Vitomir Adrian Ristin și Adelina Elena Ilie.
Cel care deținea clădirea în care au murit opt oameni a fost acuzat de distrugere din cuplă în urma dezastrului.
„Din data de 03.01.2024, s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale fașă de trei persoane fizice, respectiv fașă de un administrator statutar și doi administratori în fapt ai societății comerciale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru. (…) Fașă de acestea, (…), procurorul de caz a formulat propunere de luare a măsurii arestării preventive, pentru o perioadă de 30 de zile, în sarcina acestora reținându-se, în esență, următoarele: în perioada 2016 – 26.12.2023, cele trei persoane au desfășurat în mod convergent și sistematic demersuri în realizarea obiectului de activitate al persoanei juridice, prin încălcarea repetată a dispozițiilor legale privind derularea activității de ‘cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată’, desfășurate la sediul social din comuna Tohani, sat Tohani, județul Prahova”, se arată în mesajul transmis anterior de Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova, conform viva.ro.
„De asemenea, trebuie precizat că unitatea turistică a funcționat cu încălcarea prevederilor Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, HGR nr. 571/2016 pentru aprobarea categoriilor de construcții care se supun avizării și/sau autorizării privind securitatea la incendiu și a normativelor aplicabile în domeniu, respectiv fără obținerea avizelor și a autorizațiilor ce ar fi trebuit emise de Inspectoratul pentru Situații de Urgență pentru funcționarea corespunzătoare și fără respectarea normelor privind securitatea la incendiu. Situația expusă anterior a creat premisele izbucnirii și propagării la data de 26.12.2023, în jurul orei 05,45, a unui incendiu ce a condus la distrugerea imobilului și la decesul a 7 persoane fizice, sursa probabilă a incendiului fiind ‘efectul termic al curentului electric”, a anunțat Parchetul, potrivit sursei citate.