Antena Căutare

Ce se va întâmpla cu cei care și-au luat deja credit? Schimbări mari a LEGII NOUA CASĂ

Ce se va întâmpla cu românii care și-au făcut deja credit ”Prima Casă”? Îi va afecta noua lege, a dării în plată? Și dacă da, în ce fel? Cum vor putea alâi mii de tineri să se așeze la casa lor?

Ce se va întâmpla cu cei care și-au luat deja credit? Schimbări mari a LEGII NOUA CASĂ
Prma casă

Ce se va întâmpla cu românii care și-au făcut deja credit ”Prima Casă”? Îi va afecta noua lege, a dării în plată? Și dacă da, în ce fel? Cum vor putea alâi mii de tineri să se așeze la casa lor?

Sunt întrebări la care jurnaliștii unei publicații au încercat să găsească răspunsuri, după ce au consultat părțile implicate, în special pe deputatul Dabiel Zamfir, căre a inițiat schimbările în acest proiect.

Până la Paște, România va avea un proiect de lege menit să îi protejeze pe toții clienții care au apelat la un credit prin programul guvernamental „Prima casă”. După ce aceștia au fost excluși din legea dării în plată, deputatul Daniel Zamfir a declarat că pregătește legea Prima casă, care să aibă grijă și de cei peste 160.000 de români care au apelat la un astfel de împrumut.

„Împreună cu o echipă de specialiști vreau ca până la sfârșitul acestei luni să pun în dezbatere un proiect de lege pentru românii care au luat un credit prin Prima casă. Chiar dacă acum sunt doar 400 care nu și-au mai putut plăti casele din cei 160.000 care au luat împrumuturi, cine îi va proteja pe restul atunci când va crește Robor-ul peste câțiva ani, și poate aceștia nu își vor mai putea plăti ratele?”, a declarat deputatul.

Protejați în fața ANAF-ului


În prezent, 90% din creditele imobiliare pe care le accesează românii sunt prin programul guvernamental „Prima casă”. În aceste condiții, reprezentanții Parlamentului consideră că este necesară o lege care să îi protejeze pe clienții băncilor, chiar de însuși statul român. „statul este cel care garantează pentru creditele acestea, iar în momentul în care consumatorul nu mai poate plăti, o va face statul prin garanția pe care a pus-o pentru respectivul împrumut. Apoi, acesta îl va executa silit pe român prin ANAF”, a mai spus Daniel Zamfir.

Consumatorii nu trebuie să se teamă că după ce au luat un astfel de credit și l-au plătit timp de ani buni, dacă intră în imposibilitate de plată rămân și pe străzi și datori vânduți statului. „Nu este normal ca ANAF să te harțuiască până la sfârșitul vieții pentru că ai rămas și fără casă și nici nu mai poți plăti datoria, din acest motiv vrem să creăm această lege”, ne-a mai declarat deputatul.

Amendamentul legat de debitorii programului „Prima casă” a fost respins în Comisia Juridică din Camera Deputaților, săptămâna trecută, când a fost votată legea Dării în plată.

Legea dării în plată nu va avea viață lungă


Imediat după ce a fost adoptată, ieri, în plenul Camerei Deputaților, reacții băncilor nu au întârziat să apară. „Această lege nu are viață lungă pentru că sunt încălcate câteva reguli care nu vor putea să treacă dincolo de procesele care vor avea loc, unele în țară, altele în străinătate”, a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. Potrivit lui, legea dării în plată nu este o lege pentru cei care nu vor putea să plătească, pentru cei în nevoie. Proiectul de lege a fost adoptat, în forma în care ea a trecut de Comisia Juridică, cu 207 voturi „pentru”, o abținere și un vot „contra”.

Citește mai multe detalii AICI

Bucurie mare pentru românii care lucrează în străinătate! Mai mulți bani... Ploi abundente și intensificări ale vântului în toată țara,de joi după-amiază până vineri seară...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x