Live acum
Prime Time 20:00Te cunosc de undeva!

Cum puteau fi nenorociți elevii de profesori! Cele mai grave greșeli de corectare la Bacalaureat. Cum se poate ajunge de la 3.70 la 10.00

Altădată un examen trecut cu lejeritate de generații întregi, Bacalaureatul a  devenit o piatră de încercare pentru mulți dintre absolvenții de liceu din ziua de astăzi.

Altădată un examen trecut cu lejeritate de generații întregi, Bacalaureatul a devenit o piatră de încercare pentru mulți dintre absolvenții de liceu din ziua de astăzi. Cauzele sunt multiple. Dificultatea a crescut, exigența profesorilor supraveghetori a sporit, iar, în unele cazuri, elevii au devenit ceva mai superficiali față de anii trecuți.

Nota obținută la Bacalaureat este esențială pentru mulți dintre tinerii care vor să urmeze și cursurile unei facultăți, așa că pentru a-ți asigura încă 3-4 ani de studii ai nevoie de o medie bună la examenul de maturitate.

Citește și:

Top 10 perle la Bacalaureat din istorie! Cele mai mari mari gogomănii scrise la examenul de maturitate!

Pentru mulți dintre elevii de clasa a XII a, ultima speranță în obținirea unei note bune la examenul de Bacalaureat este contestația. Cei mai mulți au inima strânsă și renunță la idee, chiar dacă sunt convinși că lucrările lor merită unul-două puncte în plus. Alții o fac de dragul ideii, iar cea de-a treia categorie este cea care trebuie să conteste nota pentru că știu clar că nu pot primi note atât de mici la o anumită disciplină.

Cum puteau fi nenorociți elevii de profesori! Cele mai grave greșeli de corectare la Bacalaureat. Cum se poate ajunge de la 3.70 la 10.00

Aceștia din urmă au fost protagoniștii unor momente antologice petrecute la Bacalaureat în ultimii ani. Diferențe dintre notele inițiale și cele publicate după contestații au fost enorme și s-au transformat inclusiv în subiecte de presă.

Citește și:

Bacalaureat 2019. Cu au fost plătiți profesorii care au corectat subiectele

Vă invităm să aflați care sunt cele mai cunoscute trei cazuri de greșeli de corectare a notelor de la Bacalaureat din ultimii ani.

  • Constanța 2018 - Un elev a contestat nota obținută la proba scrisă a examenului de Limbă și Literatură Română. Primise 2.50. După ce lucrarea a fost reanalizată, surpriză. Liceanul a primit nici mai mult, nici mai puțin de 9.50. Se presupune că cei doi profesori corectori au notat în grabă şi mai puţin citeţ nota finală la proba scrisă, însă diferenţa colosală dintre nota 2,50 şi 9,50 ar fi creat o nereuşită pe viaţă elevului în caz.
  • Iași 2017 - Teza de la istorie a unui elev din capitala Moldovei a fost notată cu 3.70. Imposibil și-a spus protagonistul, iar după contestație s-a dovedit că avea dreptate. Reanalizarea lucrării a scos la iveală o nouă greșeală. Elevul a primit nota... 10!!!
  • București 2019 - Din acest top nu putea lipsi Capitala, acolo unde s-a produs cea mai recentă situație de acest gen. După afișarea rezultatelor primei sesiuni a examenului de Bacalaureat, un elev a primit nota 5.70 la matematică, însă lucrurile s-au schimbat după reanalizarea tezei. Profesorii i-au acordat nota 9.70, în vreme ce cadrele didactice care au corectat inițial lucrarea au fost suspendați de la a mai participa la examenele naționale.

Există și cazuri în care contestațiile le-au adus deservicii uriașe elevilor de clasa a XII a. Poate cel mai cunoscut și neobișnuit exemplu este cel înregistrat în 2007. O elevă din Panciu a picat examenul, deși avea o notă inițială de peste 8. Oana Conduraru și-a contestat notă la limbă latină, de 8.40, însă lucrarea i-a fost reevaluată de profesorii brăileni la doar 3.80.

Reacțiile stârnite de aceste cazuri au fost numeroase, însă în ciuda scuzelor găsite de utilizatorii rețelelor de socializare, inclusiv aceea că banii primiți de profesori pentru corectare sunt prea puțini, aceste erori rămân și pot afecta grav viitorul unui tânăr.

Recomandari