Antena Căutare

Cele mai mari pandemii din istoria omenirii

De-a lungul existenței, omenirea a fost devastată de numeroase pandemii.

Tot ce trebuie să știi despre coronavirus | pixabay.com

Spre deosebire de o epidemie, care afectează un număr mare de persoane dintr-o comunitate, populație sau regiune, pandemia este o epidemie care s-a răspândit în mai multe țări sau continente.

Pe măsură ce civilizația a înflorit și s-a dezvoltat, a crescut și numărul de boli contagioase.

Aglomerările mari de oameni aflați unul lângă altul, alături de animale și în condiții sanitare precare, au oferit un mediu favorabil pentru dezvoltarea bolilor. Mai mult decât atât, odată cu implementarea rutelor de comerț maritim, multe dintre aceste epidemii s-au transformat în pandemii.

4 dintre cele mai grave pandemii care au existat

Articolul continuă după reclamă

În timp ce anumite pandemii au dispărut prin distrugerea populației afectate, răspândirea altora a fost încetinită datorită inițiativelor medicale și ale celor de sănătate publică.

Pandemia COVID-19

În decembrie 2019 a fost identificat coronavirusul SARS-CoV-2, un patogen care produce COVID-19. Ce trebuie sa știi despre coronavirus sau coronavirusuri în general este ca acestea reprezintă o familie mare de virusuri care pot îmbolnăvi atât animale, cât și oameni.

După două luni de la apariția acestui coronavirus, Organizația Mondială a Sănătății a declarat epidemia ca fiind o pandemie, ceea ce înseamnă că virusul s-a răspândit în mai multe țări și a afectat un număr mare de persoane.

Din cauza acestei pandemii, majoritatea țărilor au adoptat măsuri de distanțare socială prin închiderea școlilor, întreprinderilor, locurilor publice și prin izolarea la domiciliu a populației.

Gripa porcină H1N1 2009-2010

Pandemia de gripă porcină din 2009 a fost cauzată de o tulpină nouă a virusului H1N1 care a apărut în Mexic și apoi s-a răspândit pe plan mondial.

Într-un singur an virusul a infectat aproximativ 1.4 miliarde de persoane pe plan mondial și-a cauzate moartea a peste 500,000 de oameni.

Pandemia a afectat în special copiii și adulții tineri, aproximativ 80% dintre persoanele decedate având vârsta mai mică de 65 de ani.

Ciuma bubonică 1346-1353

Se poate spune ca ciuma bubonică a creat carantinarea. Numită și moartea neagră, atunci când ciuma bubonică a apărut în Europa în anul 1347, a cauzat în doar patru ani decesul a peste 200 de milioane de oameni.

Deoarece se bănuia că răspândirea ar fi fost asociată cu apropierea de alți oameni, oficialii portului din orașul Ragusa au decis să țină în izolare pe marinarii proaspăt ajunși în port, până când aceștia puteau dovedi că nu sunt bolnavi.

Ciuma bubonică s-a răspândit din Asia în Europa, iar unele estimări sugerează că această boală ar fi distrus mai mult de jumătate din populația Europei.

Se presupune că maladia a fost răspândită de pe un continent pe altul din cauza puricilor și rozătoarelor prezente pe navele comerciale.

Gripa spaniolă 1918-1920

Gripa spaniolă a fost o pandemie cauzată de virusul influenza, care s-a răspândit pe plan mondial între anii 1918 și 1919. S-a estimat că această pandemie a afectat peste 500 de milioane de persoane.

Conform specialiștilor de la Centers for Disease Control and Prevention (CDC), aceasta a fost cauzată de virusul H1N1, cu origine aviară. Chiar dacă nu există multe informații despre gripa spaniolă, un efect bine documentat a fost acela al leziunilor severe și rapide apărute la nivelul plămânilor.

Răspândirea gripei și caracterul ei letal au fost amplificate de nutriția slabă existentă pe timp de război și de grupurile mari de soldați înghesuiți în condiții insalubre.

Rata de mortalitate era ridicată pentru persoanele mai tinere de 5 ani, pentru cele cu vârsta cuprinsă între 20 și 40 de ani și cele cu vârsta mai mare de 65 ani. Rata mare de mortalitate a persoanelor sănătoase, inclusiv a celor cu vârsta între 20 și 40 de ani, a reprezentat o caracteristică unică a acestei pandemii.

Surse:

Centers for Disease Control and Prevention (CDC) - 2009 H1N1 Pandemic (H1N1pdm09 virus).

Centers for Disease Control and Prevention (CDC) -1918 Pandemic (H1N1 virus).


Creștere alarmantă a numărului de infectări COVID-19, în trei județe! Unde s-au raportat cele mai multe cazuri, în 24 de... O altă interdicție pentru români! Această țară cere test PCR negativ pentru cei care intră pe teritoriu...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 15 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vreme friguroasă, cu maxime de până la 5 grade
Super Neatza, 15 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vreme friguroasă, cu maxime de până la 5 grade Miercuri, 15.01.2025, 08:39
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x