George Nicolae a reusit, alaturi de o echipa de televiziune din Belgia, sa ajunga in Ucraina - cu masina- nu fara emotii. Odata ajuns la locul dezastrului, fotojurnalistul a realizat o serie de fotografii care demonstreaza dramatismul momentelor de atunci.
Case, scoli si spitale parasite, obiecte personale ale locuitorilor lasate in urma, un oras pustiu...
In data de 26 aprilie 1986, la ora 01:23, reactorul patru de la Centrala Nucleara de la Cernobil, din Ucraina, botezat Lenin, a explodat. Potrivit specialistilor, efectele accidentului de la Cernobil pot fi comparate cu cele produse in urma exploziei a 500 de bombe nucleare, de marimea celor de la Hiroshima si Nagasaki.
Statisticile arata ca peste 60.000 de oameni au murit ca urmare a radiatiilor, iar mai mult de doua milioane au avut si mai au inca de suferit.
Centrala Atomoelectrica de la Cernobil, situata intr-o zona impadurita, cu o densitate scazuta a populatiei, la circa 130 kilometri nord de Kiev si aproximativ 20 kilometri sud de frontiera cu Belarus, era compusa din patru reactoare nucleare.
Reactoarele unu si doi au fost construite intre anii 1970 si 1977, in timp ce reactoarele trei si patru au fost finalizate in 1983. Doua reactoare se aflau in proces de constructie, la momentul accidentului. Dupa tragicul eveniment, doua dintre reactoare au mai functionat pana in anul 2000.
Explozia nucleara de la Cernobil se numara printre cele mai mari dezastre produse de om.