Antena Căutare

32 DE ANI DE LA CERNOBÎL. Un memorial al durerii determinat de o greșeală fatală! Eroarea umană care a afectat un continent

Ce s-a întâmplat, de fapt, în 1986 în Centrala Nucleară de la Cernobil? Noaptea. Ora 1 şi 23 de minute se produce o explozie puternică. Reactorul 4 de la Centrala Nucleară de la Cernobil sare în aer. Radioactivitatea începe imediat să migreze în bătaia vântului. Nimeni nu a era pregătit pentru un astfel de dezastru.

Ce s-a întâmplat, de fapt, în 1986 în Centrala Nucleară de la Cernobil? Noaptea. Ora 1 şi 23 de minute se produce o explozie puternică. Reactorul 4 de la Centrala Nucleară de la Cernobil sare în aer. Radioactivitatea începe imediat să migreze în bătaia vântului. Nimeni nu a era pregătit pentru un astfel de dezastru.

32 DE ANI DE LA CERNOBÎL. LICHIDATORII. Povestea celor 100.000 de oameni morți după ”Curățenia de la Cernobîl”, pentru ca noi să trăim. ”Ne-am căsătorit cu leucemia!”

CITEȘTE ȘI: Pentru prima dată, o echipă de televiziune din România ajunge la Cernobîl alături de un doctor în ştiinţe! Cum arată orașul la 31 de ani de la tragedie

Secretariatul General al Uniunii Sovietice decide să tacă. Oficial, un anunţ a fost făcut trei zile mai târziu. Simplu. Sec. Fără detalii. Fără expunerea reală a pericolului.

Suedia este cea care a dat alarma pe data de 27 aprilie

Puţini sunt cei care au avut curajul să vorbească despre Cernobil chiar şi după zeci de ani. Noi am stat de vorbă cu cei mai buni specialişiti. Unii lucrează la Centrala Nucleară de la Cernavodă. Alţii sunt la conducerea celor mai importante instituţii din domeniul nuclear.

Imediat după explozie s-au degajat emisii puternic radioactive. Primul nor s-a ridicat la peste 1.500 metri înălţime. şi s-a deplasat spre ţările nordice. Dealtfel, Suedia este cea care a dat alarma pe data de 27 aprilie. A doua zi. Al doilea nor radioactiv s-a deplasat după câteva zile spre sudul Germaniei, Austria, Nordul Italiei. Al treilea nor a cuprins şi România. Dar nu noi am fost cel mai puternic afectaţi.

Peste 100 de tone de combustibil nuclear au fost aruncate în aer

Cele mai expuse grupuri au fost, bineînţeles, cei care au lucrat pentru eliminarea consecinţelor. Aşa numiţii recuperatori. Muncitori care au fost trimişi la sacrificiu.

Copiii din cele trei ţări, Rusia, Belarus şi Ucraina, care au băut lapte atunci, au avut doze care au crescut nivelul de incidenţă al cancerului de tiroidă. Au fost, într-adevăr afectaţi, şi în prezent se consideră ca încă fiind la risc persoanele care erau la vârsta copilăriei în acea perioadă.

Peste 100 de tone de combustibil nuclear au fost aruncate în aer. Peste 170 de mii de oameni au fost evacuaţi în decurs de cinci zile. Pentru unii dintre ei a fost mult prea târziu.

6,6 milioane de oameni, expuşi la doze cu risc mare de dezvoltare a unei forme de cancer

După ani de cercetare, Organizia Mondială a Sănătăţii a atribuit accidentului nuclear de la Cernobil 56 de decese directe. In total, nouă mii de persoane au fost expuse la doze aproape letale cu pericol iminent, fiind în imediata apropiere a Centralei la momentul exploziei. Acelaşi raport arată că 6,6 milioane de oameni, predominant din Ucraina, Belarus şi Vestul Rusiei au fost expuşi la doze cu risc mare de dezvoltare a unei forme de cancer. Mulţi dintre cei expuşi atunci încă nu au scăpat de pericol.

Până unde s-a ajuns! Un pacient împușcat, furat de două angajate de la Urgențe. 12.000 de euro au dispărut ca prin minun... 32 DE ANI DE LA CERNOBÎL. Pentru prima dată, o echipă de televiziune din România ajunge la Cernobîl alături de un doctor...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x