- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat, miercuri seară, o decizie referitoare la desfășurarea cursurilor începând cu data de 5 mai. Astfel, hotărârea permite elevilor din învăţământul special să participe fizic la ore, indiferent de rata de infectare din localitatea în care se află, dacă aceasta nu este în carantină. De asemenea, decizia CNSU se referă și la desfășurarea cursurilor la clasele terminale, urmând ca indiferent de incidență efectivele claselor terminale, care fac ore fizic, să nu mai fie înjumătăţite, potrivit news.ro.
Prin această Hotărâre emisă de CNSU, pe 28 aprilie, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei sunt abilitate să emită un ordin comun de ministru pentru reluarea anului şcolar în condiţii de siguranţă, cu respectarea noilor prevederi.
Prevederile hotărâte de CNSU. Efectivele claselor terminale, care fac ore fizic, nu mai trebuie înjumătăţite
-permiterea participării zilnice cu prezenţă fizică la cursuri, a elevilor cu cerinţe educaţionale speciale, indiferent de clasă, în toate unităţile de învăţământ care funcţionează în localităţi în care nu este instituită măsura carantinei zonale, sub condiţia respectării stricte a normelor de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2;
-permiterea participării zilnice cu prezenţa fizică la cursuri a întregului efectiv al claselor a VIII-a şi a XII-a, a XIII-a, şi a celor din anii terminali din învăţământul profesional şi postliceal, în toate unităţile de învăţământ care funcţionează în localităţi în care nu este instituită măsura carantinei zonale, sub condiţia respectării stricte a normelor de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2;
-permiterea organizării orelor remediale, cu prezenţa fizică, în toate unităţile de învăţământ care funcţionează în localităţi în care nu este instituită măsura carantinei zonale, sub condiţia respectării stricte a normelor de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2.
Cum s-a modificat structura anului școlar 2020-2021
Structura anului școlar a suferit modificări. Semestrul al doilea va fi redus cu o săptămână, iar evaluările de la clasele primare au fost reprogramate pentru finalul lunii mai.
Examenele de Bacalaureat și Evaluare Națională nu au suferit modificări.
„Examenele naționale se vor desfășura la datele stabilite conform calendarului deja aprobat și cunoscut, respectiv 22 – 25 iunie pentru probele scrise ale examenului de Evaluare Națională și 28 iunie – 1 iulie pentru probele scrise ale examenului de Bacalaureat. La examenul de Bacalaureat, probele de competențe vor fi echivalate conform unor proceduri elaborate de către Ministerul Educației. Se vor susține competențele digitale pentru promoțiile anterioare”, potrivit ministrului Educației.
Semestrul al doilea va fi redus cu o săptămână pentru toate clasele, cu excepția claselor terminale, la care nu avem niciun fel de reducere, niciun fel de modificare. Este vorba de clasa pregătitoare, clasele I-VII, și clasele IX-XI, acestea urmând a finaliza semestrul II în data de 25 iunie, spre deosebire de 18 iunie, cum era planificat.
Evaluările pentru clasele a II-a, a IV-a și a VI-a, precum și pretestările PISA rămân programate cu prezență fizică în toate școlile care funcționează în localități necarantinate. Evaluarea națională pentru elevii de clasa a II-a se reprogramează din perioada 20-23 aprilie pentru perioada 25-28 mai”, sunt câteva dintre precizările ministrului Sorin Cîmpeanu, ca urmare a modificării structurii anului școlar.