Antena Căutare

Cod roșu de avalanșă la munte. Ce zone trebuie să evite turiștii

A fost emis un cod roșu de avalanșă în România, iar turiștii amatori de zăpadă și sporturi de iarnă sunt sfătuiți să evite zonele respective în următoarea perioadă, pentru evitarea unui dezastru. Iată despre ce regiuni este vorba!

A fost emis un cod roșu de avalanșă în România. Zonele care sunt vizate | Pixabay

În urma ninsorilor abundente din ultima perioadă, care s-au depus cu precădere în zonele montane, a fost emis un cod roșu de avalanșă în România, în atenția turiștilor dornici de zăpadă și sporturi de iarnă. Aceștia sunt sfătuiți să evite deplasarea în zonele periculoase în următoarea perioadă. Iată care sunt acestea!

Citește și: Alertă ANM! Cod galben de vreme severă. Ninsori abundente și viscol până vineri. Care sunt zonele afectate

Cod roșu de avalanșă în România. Ce zone sunt vizate

Vremea s-a schimbat brusc în ultima perioadă, iar ninsorile le-au dat mari bătăi de cap autorităților, în urmă cu câteva săptămâni. Ninsorile abundente au îngreunat drumurile, iar mulți șoferi au rămas blocați în nămeți.

Articolul continuă după reclamă

În zonele înalte din țară, situația nu stă diferit, iar după zile întregi în care s-a acumulat o cantitate considerabilă de zăpadă, există riscul de avalanșă. Din acest motiv, salvamontiștii au transmis o avertizare de tip cod roșu, pentru câteva zone din România.

În zonele înalte ale țării, ninsorile și temperaturile scăzute au adus o cantitate mare de zăpadă, iar zonele vizate de codul roșu de risc de avalanșă sunt Munții Făgăraș, Munții Bucegi și masivele Părâng-Șureanu și Godeanu Țarcu. Turiștii sunt sfătuiți să evite pe cât posibil locațiile menționate anterior.

„Avem grad de avalanșă anunțat de către Institutul Național de Meteorologie de trei sau chiar patru pe o scară de la unu la cinci”, a declarat directorul Salvamont, Sabin Cornoiu.

La Rânca, zăpada a atins deja doi metri înălțime, iar straturile de zăpadă sunt instabile, motiv pentru care riscul de avalanșă a crescut semnificativ. Zonele montane sunt tot mai puțin accesibile pentru turiști, având în vedere că zăpada nu poate fi curățată de pe drumuri din cauza vântului, iar adunările mari de omăt pot oricând să se prăbușească.

Citește și: Județul din România unde zăpada este până la geamul caselor. Locuitorii avertizează că se circulă foarte greu

Avalanșă în Munții Făgăraș, în urmă cu doar câteva zile

Riscul de avalanșă a fost crescut și în decursul zilelor trecute, atunci când natura a făcut pagube semnificative. Aceasta a pornit în Munții Făgăraș și a lovit cabana Capra, motiv pentru care mai multe autoturisme au rămas avariate, iar cabana a fost distrusă. Din fericire, nu au existat victime.

Cu toate acestea, în urma avalanșei de la cabana Capra, 60 de oameni au rămas blocați în zonă, iar autoritățile au depus eforturi mai pentru a putea ajunge la locație și a-i salva.

Vezi ştirile zilei pe observatornews.ro

O româncă renunță la iubit și la dorința de-a avea copil ca să plece din țară: „Cu facultate, cu 3 joburi și tot muritor... (P) Hagag Development Europe - unul dintre cei mai proeminenți investitori și dezvoltatori imobiliari de pe piața locală...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 15 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vreme friguroasă, cu maxime de până la 5 grade
Super Neatza, 15 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vreme friguroasă, cu maxime de până la 5 grade Miercuri, 15.01.2025, 08:39
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x