Antena Căutare

Conceptul ”școala acasă”, între părerile adulților și nevoile copiilor! Învățământul de stat din România creează frustrări?

O declarație cu privire la învățământul de stat din România și înlocuirea sa cu conceptul de ”homeschooling” a creat controverse în spațiul public, îndeosebi în mediul virtual. Discuțiile au luat naștere odată cu anunțul făcut de artista Dana Nălbaru și de soțul său, Dragoș Bucur, în care susțin că au ales să-și retragă fiica de la școală, optând pentru cursuri la domiciliu, în privat.

O declarație cu privire la învățământul de stat din România și înlocuirea sa cu conceptul de ”homeschooling” a creat controverse în spațiul public, îndeosebi în mediul virtual. Discuțiile au luat naștere odată cu anunțul făcut de artista Dana Nălbaru și de soțul său, Dragoș Bucur, în care susțin că au ales să-și retragă fiica de la școală, optând pentru cursuri la domiciliu, în privat.

Potrivit Danei Nălbaru, şcoala în sistem public este bazată pe constrângeri şi competiţii, fapt ce ar crea frustări și inhibiții în dezvoltarea școlarilor.

”Felul în care învaţă copiii în şcolile din ziua de azi naşte în ei o grămadă de frustrări”

Artista și-a motivat decizia într-o postare publicată pe blogul personal.”Am retras-o pe Sofia de la şcoală. De tot. Am ales ca ea să înveţe în sistem home schooling despre lucrurile care îi plac şi fără constrângeri, fără competiţii impuse, fără note sau calificative. Ne-am gândit bine înainte de a lua această decizie şi ne-am făcut temele înainte de a ne arunca spre un asemenea viitor.

Articolul continuă după reclamă

(*Dana Nălbaru, alături de fiica ei de nouă ani, Sofia)

Mi-am dat seama că sistemul de învăţământ, acesta organizat pe grupuri de oameni care trebuie să demonstreze în faţă altora că şi cât ştiu, că şi cât au învăţat, este depăşit de vremurile pe care le trăim. Nu consider că a învăţa e un lucru greşit, dimpotrivă, cred că este esenţialul pentru a avea o viaţă frumoasă. Consider însă că felul în care învaţă copiii în şcolile din ziua de azi naşte în ei o grămadă de frustrări care au darul de a le distruge frumuseţea interioară“, a scris cântăreața.

Dana Nălbaru este cunoscută drept cântăreață, după ce a făcut parte, la începutul anilor 2000, din trupa Hi-Q, alături de Florin Grozea și Mihai Sturzu.

(*Dana Nălbaru, alături de colegii din trupa Hi-Q)

Sistemul de home schooling nu este reglementat în România

Sistemul de home schooling nu este reglementat în România, unde învățământul obligatoriu este de zece clase, la finalul cărora se eliberează o diplomă de studii. Însă există criterii obligatorii de îndeplinit atunci când un copil este retras din învățământul de stat sau cel privat. Părintele are obligația să facă dovada înscrierii copilului la o şcoală-umbrelă, care să aibă capacitatea de a elibera o diplomă recunoscută în ţara noastră.

VEZI ȘI: Pro sau contra școlii de acasă? Bertrand Russell, laureat al Premiului Nobel, a învățat numai în sufragerie

Prima reacție oficială cu privire la acest subiect a venit din partea Ministerului Educației, Mircea Dumitru, care a declarat într-un interviu televizat faptul că există aspecte pozitive, dar și anumite riscuri pe care și le asumă părinții atunci când aleg pentru copiii lor acest sistem.

”Aspectele pozitive sunt evidente: libertatea de a alege subiecte, educatorii, activități care sunt agreate de către copilul tău."

"Nu știu foarte bine cum funcționează acest sistem în România în momentul de față (sistemul de școală acasă), știu că a început mai demult. Am avut câteva discuții cu persoane care doreau să folosească sistemul pentru copii și m-au întrebat înainte de a fi ministru. Ar trebui să mă interesez și să văd nu numai teoriile despre homeschooling, ci și funcționarea lor exactă în România și cadrul legislativ în care funcționează. Cu siguranță că există aspecte pozitive, dar există și anumite riscuri pe care ți e asumi ca părinte. Aspectele pozitive sunt evidente, pentru că există o anumită libertatea de a alege subiecte, educatorii pe care vrei să îi ai, cu cine faci anumite activități care sunt agreate de către copilul tău", a afirmat ministrul.

El a spus că acest sistem prezintă și câteva riscuri, întrucât în România nu există o legislație clară care să dovedească ruta de trecere din homeschooling în sistemul public.

"Riscul este că atâta timp cât în România nu există o legislație foarte clară care să îți dovedească o rută de trecere de acces din homeschooling în sistemul public formal de școală, care sunt condițiile de a accede în din homeschooling în gimnaziu, liceu și mai departe în universitate, poți să fii în situația ca odată ce ai terminat patru sau opt clase în sistemul de școlarizare acasă să nu poți să te întorci înapoi în sistemul public, adică să ai dificultăți pentru că nu ai o diplomă care este acreditată, nu ai un număr de credite, un număr de ore", a explicat demnitarul.

Carmen Iohannis, împotriva conceptului de homeschooling

Și soţia şefului statului, Carmen Iohannis, a avut o reacție pe această temă. Cadru didactic de profesie, Prima Doamnă a declarat că este mult mai bine ca un copil să fie într-o şcoală, iar acest lucru este atât în beneficiul lui, cât şi al familiei, adăugând că oamenii sunt ”fiinţe sociale” şi trebuie să fie cât mai mulţi împreună.

(*Carmen Iohannis este profesoară de engleză la un liceu din Sibiu)

”Este mult mai bine să fie (n.r. - copilul) într-o şcoală, într-o comunitate, este în beneficiul lui şi al familiei. Nici nu se compară, suntem fiinţe sociale, trebuie să fim cât mai mulţi împreună, aşa ne simţim bine”, a spus jurnaliştilor Carmen Iohannis.

ALERTĂ de la meteorologi! Frigul pune stăpânire pe țară: A fost emis COD portocaliu de vreme rea în 12 județe... Intact Media Academy începe o nouă serie de cursuri de Prezentator TV...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 14 noiembrie 2024. Camelia a câștigat suma de 7500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 14 noiembrie 2024. Camelia a câștigat suma de 7500 de lei Joi, 14.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x