Tudor Polak, secretar de stat în Ministerul Muncii, a precizat pentru Digi24 că încă nu a fost finalizat controlul, dar că abaterile descoperite până acum nu sunt grave.
Au fost făcute verificări în ceea ce priveşte relaţiile de muncă, cât şi în domeniul securităţii muncii.
„În urma controlului de ieri au fost constatate patru încălcări ale legislaţiei în vigoare, pentru care au fost dispuse măsuri tehnice de remediere. Pentru încălcările respective au fost dispuse trei avertismente şi o amendă în valoare de 10.000 de lei, aceasta fiind aplicată pentru încălcări de electrosecuritate, respectiv împământarea unor echipamente fiind neconformă. Pentru evitarea unor pericole viitoare s-a dispus sistarea a trei echipamente până la remedierea problemelor”, a precizat secretarul de stat.
„Aceste riscuri constatate nu reprezintă riscuri care să pună în pericol viaţa lucrătorilor, nefiind probleme grave”, a subliniat acesta.
„În domeniul relaţiilor de muncă, inspectorii sunt încă la sediul firmei în control. În jurul prânzului vor finaliza controlul şi vă voi putea da informaţiile”, a mai spus secretarul de stat.
Mai mulţi foşti angajaţi ai brutăriei din Ditrău, judeţul Harghita, s-au plâns, sâmbătă, la întrunirea pe care au avut-o cu primarul la Căminul cultural din localitate, că ar fi avut parte de un tratament inuman din partea patronului firmei, acesta forţându-i să facă ore suplimentare pe care nu le plătea. În ceea ce priveşte prezenţa muncitorilor din Sri Lanka, localnicii au spus că se tem că ar mai putea veni şi alţii, mai mulţi, care vor duce la schimbarea comunităţii.
Mai mulţi foştii angajaţi ai brutăriei au reclamat că ar fi avut parte de un tratament inuman din partea proprietarului afacerii.
Acesta i-ar fi plătit cu salariul minim pe economie, i-ar fi obligat în mod regulat să stea la ore suplimentare pe care ulterior nu le-a mai plătit.
Localnicii au căzut de acord asupra faptului că, dacă antreprenorul şi-ar respecta angajaţii şi le-ar asigura o salarizare corectă, nu ar fi nevoie de aducerea unor muncitori de afară.
Mai mulţi foşti angajaţi ai brutăriei au povestit că inclusiv sănătatea lor a avut de suferit din cauza orelor suplimentare fără încetare, iar cei care refuzau orele suplimentare au fost concediaţi.
O femeie a relatat că a leşinat la brutărie, însă a fost dusă la cabinetul medical din sat, iar ambulanţa a fost chemată acolo, astfel încât incidentul să nu pară un accident la locul de muncă. Mai multe persoane au spus că au îndurat umilinţe cât timp au fost angajaţi ai brutăriei.
Sursa : news.ro
Familia Melencu, acuzată că a dezvăluit informații din rechizitoriul dosarului Caracal: "A fost pusă la dispoziție ... Zeci de școli și grădinițe rămân închise din cauza gripei, în București. Anunțul Inspectoratului Școlar din Capitală...