Curțile, holurile, scările, dar și sălile de clasă ale creșelor ori grădinițelor, indiferent că vorbim despre unități educaționale de stat ori private, ar urma să fie dotate cu camere video supraveghere, potrivit unui proiect legislativ ce a fost pus de curând în dezbaterea deputaților.
Această măsură vine după ce, în ultima perioadă, au fost înregistrate numeroase cazuri în care educatoarele ori îngrijitoarele au agresat copiii din unitățile de învățământ în care lucrează.
Astfel, potrivit proiectului de lege ce a fost înregistrat la Camera Deputaților, autoritățile ar trebui să instaleze în creșele și grădinițele din țara noastră, în mod obligatoriu, sisteme de monitorizare audio-video. Concret, textul documentului stipulează că “toate unitățile în care se oferă servicii de educație timpurie și funcționează în regim de creșă, unitate antepreșcolară și preșcolară din mediul privat sau de stat (…) au obligația dotării incintei și sediilor de clasă cu camere de supraveghere video și audio”.
Legea nu va fi, însă, obligatorie pentru toate unitățile de învățământ, ci doar pentru cele care au mai mult de șapte copii înscriși. Apoi, camerele de supraveghere video și audio nu se vor putea instala în “clasele în care 50% plus 1 dintre părinți își exprimă în scris dezacordul privind dotarea incintei sediilor de clasă cu sistem de supraveghere“, potrivit avocatnet.ro.
Unitățile de învățământ vor fi obligate să păstreze înregistrările audio și video timp de trei luni, iar apoi ele vor fi arhivate. Materialele înregistrate nu vor putea fi făcute publice și vor putea fi accesate doar de către părinți, în cel mult 24 de ore de la depunerea unei cereri în acest sens. Părinții vor avea acces doar la materialele înregistrate în clasa din care face parte copilul lor, nu și la cele înregistrate în alte săli de clasă.