Piata neagra a telefoanelor mobile vandute la colt de strada a fost invadata de modele contrafacute. Comerciantii jura ca produsele lor sunt de cea mai buna calitate. Daca nici asa nu-si conving clientii, fac o reducere substantiala.
Pentru cumparatorii mai pretentiosi exista si copii mai "rafinate". Le gasiti cu un click pe net. Imediat apare si vanzatorul care pare bine pregatit. La prima vedere, orginalul si falsul arata la fel.
Ochiul unui necunoscator cu greu si-ar putea da seama care este originalul si care este copia. Diferentele se vad abia la interior. Majoritatea pieselor sunt de calitate inferioara, aplicatiile sut identice doar ca denumire, nu si ca functionalitate, iar acumulatorul are alt amperaj. Nici sistemul de operare nu este cel promis.
Pe langa calitatea inferioara, replicile nu pot fi reparate din cauza lipsei pieselor. In plus pot fi si periculoase deoarece valoarea de radiatii este mai amre decat la original.
Telefoanele mobile originale ar trebui sa aiba holograma producatorului pe telefon si baterie, meniul telefonului in limba romana, manual de utilizare in limba romana, certificat de garantie si inscriptia "telefon original" pe cutie.