Astăzi, creștinii de pretutindeni sărbătoresc Sfinții 40 de Mucenici, dar puțini sunt cei care știu semnificația acestui eveniment.
Mai întâi, sărbătoarea s-a născut după ce 40 de mucenici, soldați în Legiuea a XII-lea Fulminata. Atunci, împăratul Licinius a început o prigoană împotriva creștinilor. Fiindcă cei 40 de ostași nu au vrut să își venereze împăratul și zeii, aceștia au fost condamnați să fie trimiși în temniță. După opt zile au fost judecați și ulterior omorâți pentru că nu au vrut să se lepede de credința creștină. Pedeapsa lor a fost aceea de a fi lăsați, în timpul unei nopți geroase de iarnă, să stea într-un lac. Se pare că în timpul nopții, paznicii au văzut lumini coborând din cer, ca și când cei 40 s-ar fi transformat în sfinți.
De 9 martie, creștinii obișnuiesc să gătească mucenici, pe care apoi îi împart rudelor și vecinilor. De asemenea, aceștia se dau și de pomană celor sărați, pentru pomenirea celor morți, dar și pentru a avea parte de belșug în perioada care vine.
Tot astăzi se face pornirea simbolică a plugului, dar și recoltarea producției de miere. Obiceiul mai spune că astăzi se sărbătoresc toți cei care nu au nume de sfinți. În funcție de cum va fi vremea azi, așa va fi și în următoarele 40 de zile. Atenție, însă! Tradiția mai spune că cei care nu țin sărbătoarea vor avea ghinion în următoarele 40 de zile, iar cei care vor fi harnici și vor pune rod, vor culege de 40 de ori mai mult.
Credința spune că în ziua de Mucenici se trece de la iarnă la vară, de la zilele Babelor la cele călduroase ale Moșilor. Sărbătoarea se încheie pe 11 martie, odată cu Beția rituală. Oamenii obișnuiau să facă focuri prin care se simboliza arderea iernii și renașterea spiritului verii.