Legea dării în plată, deocamdată aflată doar în dezbaterea Comisiei juridice, va aduce schimbări majore pe piaţa imobiliară din România. Cu alte cuvinte, dacă va fi aprobată, Prima Casă va deveni istorie! Ce înseamnă asta pentru sute de mii de tineri români care vor să se "aşeze" la casa lor? Ce aternative au? Toate aceste aspecte sunt dezvăluite în materialul de mai jos.
capătă, încet-încet, o formă care va conveni, probabil, atât băncilor cât şi potenţialilor beneficiari. Ultimele modificări anunţate de deputatul Daniel Zamfir, iniţiatorul ei, prevăd un plafon maxim de 250.000 de euro şi excluderea de la aplicare a creditelor acordate în cadrul porgramului Prima Casă.
După luni de zile în care discuţiile s-au purtat mai degrabă cu argumente emoţionale decât cu unele logice şi economice, ne îndreptăm spre o cale de mijloc în ceea ce priveşte legea ”casă contra credit”. A devenit o certitudine că Programul Prima Casă va fi exclus din lege, aşa cum au anunţat PNL şi PSD. După negocierile din ultimele zile, deputatul Daniel Zamfir a anunţat ultimele modificări aduse proiectului.
Daniel Zamfir, iniţiatorul «dării în plată», spune că noua formă va fi, probabil, cea finală
“Am avut din nou o întâlnire cu vicepreşedintele PSD Viorel Ştefan, la care au participat şi profesorul Piperea, vicepreşedintele Comisiei Juridice, Ciprian Nica (PSD), şi Cătălin Voievozeanu de la AURSF. Concluziile sunt următoarele”:
Legea dării în plată va intra în dezbaterea Comisiei juridice joi, 31 martie, iar miercuri, 6 aprilie, va intra la votul final în Camera Deputaţilor.
Ca şi PNL, şi PSD susţine că Legea dării în plată trebuie să se aplice fără discuţie creditelor în derulare, să beneficieze şi cei care au luat credite de nevoi personale cu ipotecă în vederea achiziţiei, construcţiei sau amenajării unor imobile cu destinaţia de locuinţă sau achiziţionării unui teren în vederea construcţiei unei case.
De asemenea, şi PSD e de acord că legea trebuie să se aplice şi celor care au fost deja executaţi, prin sistarea popririi pe venituri.
PSD va susţine menţinerea unui plafon, dar crescut la 250.000 de euro.
Şi PSD consideră că Programul Prima Casă trebuie exclus de la aplicarea legii.
Daniel Zamfir a tras şi o concluzie după noua rundă de negocieri. “Dacă varianta pe care am discutat-o acum va fi votată, eu cred că este acoperitoare pentru cele mai multe cazuri. Nu este perfectă. Însă eu personal cred că e mai important acum să treacă legea şi să beneficieze oamenii de ea cât mai repede, nu să fie executaţi şi lunile viitoare... Îmi menţin părerea că beneficiarii Programului Prima Casă nu trebuie excluşi, însă cred că e mai înţeleaptă decizia de a nu da prilej băncilor să şantajeze cu mărirea avansului sau Guvernului să desfiinţeze programul, pretextând existenţa acestei legi”, a scris Daniel Zamfir pe pagina lui de Facebook, scrie click.ro.