Antena Căutare

Cum să obţii un loc de muncă chiar dacă nu ai experienţă

Să îţi găseşti un loc de muncă atunci când abia ai terminat facultatea şi nu ai niciun fel de experienţă poate fi destul de dificil, dar nu imposibil. Toţi cei care au ajuns în vârful unei ierarhii au fost, la început, tineri fără experienţă. Secretul este să convingi un prim angajator să îţi dea o şansă. Iată cum poţi face asta în cinci paşi simpli.

Cum să obţii un loc de muncă chiar dacă nu ai experienţă

1.Fă-ţi un audit personal

Primul pas spre a obţine o slujbă în domeniul în care ţi-ai făcut studiile este de a-ţi face un audit sincer, pentru a stabili care sunt calităţile care te califică pentru slujba pe care ţi-o doreşti. În afară de diploma de studii şi cunoştinţele care vin la pachet cu ea, cu siguranţă mai ai şi alte calităţi personale care te pot recomanda şi care te fac angajatul potrivit. După ce ai stabilit care sunt aceste calităţi, pune pe hârtie experienţele în care aceste calităţi au ieşit în evidenţă, chiar dacă este vorba doar de activităţi în cadrul unor grupuri sau asociaţii de studenţi, sau chiar şi în cadrul facultăţii. Fii întotdeauna sincer cu tine însuţi şi evaluează-ţi atât cunoştinţele, cât şi calităţile în mod corect şi echilibrat.

2.Aplică doar la slujbele pentru care eşti pregătit

Când nu ai experienţă şi te bazezi doar pe studii, este greu să obţii un job care este chiar în domeniul pentru care te-ai pregătit, aşa că fii realist. Nu aplica pentru joburi care sunt doar parţial legate de domeniul tău, pentru că poţi ajunge într-un post care nu ţi se potriveşte, iar prima ta experienţă în câmpul muncii se poate dovedi un eşec. Majoritatea site-urilor de recrutare au suficiente filtre încât să-ţi poţi alege în mod specific ce te interesează.

Articolul continuă după reclamă

3.Ieşi în evidenţă

Atunci când aplici pentru o slujbă, este posibil să fii unul din zeci, dacă nu sute, de alţi candidaţi. Managerii de resurse umane verifică CV-urile şi scrisorile de intenţie înainte de a decide care sunt candidaţii pe care îi vor chema la interviul faţă în faţă. O scrisoare de intentie bine redactată te poate scoate în evidenţă, chiar dacă în CV nu ai experienţă de lucru în domeniu. De asemenea, nu uita că în CV îţi poţi trece şi activităţile de voluntariat sau cele efectuate în cadrul diferitelor asociaţii sau organizaţii studenţeşti. Poate nu ţi se par relevante, dar ele vorbesc despre spiritul tău de iniţiativă şi interesele tale din perioada în care ai fost student.

4.Scrisorile de recomandare nu sunt o cerinţă capcană

Vei observa că mulţi angajatori cer, pe lângă CV şi scrisoarea de intenţie, şi scrisori de recomandare. Poate părea o cerinţă imposibil de îndeplinit de un candidat fără experienţă, deci aflat în imposibilitatea de a-i cere unui angajator anterior o scrisoare de recomandare. Totuşi, nimic nu te împiedică să ceri o astfel de scrisoare din partea unui profesor de la facultate. Dacă este o celebritate în domeniul său sau un profesionist reputat, cu atât mai bine. De asemenea, dacă ai participat la cursuri sau seminarii speciale, şcoli de vară sau alte activităţi, poţi cere scrisori de recomandare şi din partea coordonatorilor acestor proiecte.

5.Pregăteşte-te temeinic pentru interviu

Dacă ajungi la faza interviului, pregăteşte-te serios! Vei avea mai multe de dovedit decât alţi candidaţi care au ceva experienţă în spate. Documentează-te despre compania care te-a chemat la interviu. Află care sunt valorile după care se ghidează şi care sunt provocările cu care se confruntă în acest moment. În acest fel, răspunsurile tale la întrebările de la interviu se pot înscrie în viziunea de viitor a companiei. Este de prisos să mai spunem că prima impresie contează, deci ai grijă ca ţinuta ta de la interviu să fie în conformitate cu cerințele codului vestimentar al firmei. De asemenea, nu uita că în timpul interviului ai voie şi chiar este indicat să pui întrebări. Asta va pune şi mai mult în evidenţă interesul tău pentru companie şi faptul că eşti destul de implicat şi de încrezător încât să-ţi vezi viitorul în cadrul acelei firme.

Găsirea unei slujbe potrivite, mai ales când eşti la început de carieră, este un proces care poate necesita destul de mult timp, dar urmând sfaturile enunţate mai sus, cu siguranţă vei avea mai multe şanse să-ţi găseşti un job mai repede.

Sursa foto: Unspalsh.com

Gest nobil: Un bărbat care câștigă salariul minim pe economie a găsit 10.000 de lei și i-a predat Poliției... Șeful Clinicii de Oncologie din Iași, infectat cu coronavirus. Medicul ar fi ajuns la spital imediat după ce s-a întors ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x