Odata manifestata boala, foarte greu se mai poate reveni. Un lucru bun cu privire la agranulocitoza este ca se produce rar. Aceasta se defineste printr-o reactie alergica autoimuna, de obicei data de medicamente: pentru epilepsie, diabet, precum si analgezice sau antipiretice.
Boala se caracterizeaza prin scaderea numarului de globule albe din organism, acestea reprezentand principalul combatant al infectiilor. Agranulocitoza se poate manifesta la 9-10 ore sau 7-12 zile de la utilizarea medicamentului.
Chiar daca metamizolul a fost interzis de peste 20 de ani in tari precum Statele Unite, Marea Britanie, Suedia, Danemarca, acesta nu este foarte periculos. In schimb, riscul acestei boli este foarte mare, pentru ca nu exista niciun simptom, nicio relatie intre doza si aparitia ei. Numai pentru faptul ca exista sansa aparitiei acestei boli, medicamentul a fost scos de pe piata.
In Romania, produsele pe baza de metamizol sunt cele mai cerute si mai vandute analgezice. Principalul motiv ar fi si faptul ca nu exista reactii alergice imediate. Alte motive ar fi ca trateaza o gama foarte mare de dureri si ca au un pret accesibil.
Acum, cand lumea a aflat ca de la 1 februarie nu isi va mai putea cumpara analgezicele fara reteta, a inceput sa isi faca provizii si sa le cumpere in cantitati mai mari.
FOTO: Hepta.ro
Angajatii Dacia ies in strada pe 25 ianuarie... Ultimele cuvinte rostite de colonelul in rezerva Mihai Irimiea: "I-am scris o scrisoare lui Basescu…"...